perjantai 7. syyskuuta 2012

Little Miss Beauty?

Hieman poikeava postaus, koska aihe mietityttää niin että tekee mieli kirjoittaa siitä pari ajatusta :D

Lapsimissi. Tämä termi on jo hieman surkuhupaisa, kaksi sanaa joilla ei olettaisi olevan toistensa kanssa juuri mitään tekemistä. Vaan nykyään on kaikki mahdollista!

En ehkä ole ilmiöstä ihan niin rageissani (saati sitten lainkaan yllättynyt) kun monet muut, eikä aihe muutenkaan ole lähellä sydäntäni oikein miltään kantilta katsottuna... Vähän jopa tuntuu turhalta kritisoida tällaista aihetta, mikä on jo itsessään kritisoitu puhki.
Eikä tämä edes mikään uusi juttu ole; jenkeissä ja briteissä lasten kauneuskisoja on järjestetty jo pitkään.

Mutta onhan se nyt jollain tavalla hieman irstasta, että pienet tytöt laitetaan lavalle kuin esineet, jopa meikattuina verkkosukissa ja korkkareissa, joidenkin setien ja tätien arvioitavaksi, kilpailemaan toisiaan vastaan ulkoisesta kauneudesta.

                                                             Etsi kuvasta viisi virhettä...

Okei, kyllähän lähes jokainen tyttölapsi haluaa olla prinsessa kauniissa puvussaan ja mahdollisesti haaveilee parrasvalojen loisteestakin. Ja tietysti vanhempien mielestä se oma lapsi on kaikista kaunein. Missikisat lapsille lyövät näin ollen molemmat kärpäset yhdellä iskulla - vai onko näin?
Itsekin pukeuduin lapsena yksin ja kaverini kanssa kaikenmaailman röyhelöön ja rimpsuun, laitoin äidin huulipunaa ja saatoin kokeilla korkkareitakin, koska se oli hauskaa. Siinä ei ollut suorittamisen makua, vaan oli jännittävää kokeilla kaikkea, siellä omassa huoneessa muiden katseilta suojassa, leikkiä aikuista.

Mitä jos olisikin pitänyt kilpailla muiden kanssa, siitä kuka on kaunein. Joskus alle 10-vuotiaana? Kenellä on parhaat meikit, kun ei itse edes osannut itseään vielä meikata?! Mitä sen ikäinen edes ymmärtää näistä asioista?
Ja millä perusteilla voittajan valinta edes tehdään kun on kyseessä lapsi? En löytänyt valintakriteereitä mistään.

Toki monen (minullekin tutun) lapsen elämä on kaikennäköisissä urheilukilpailuissa ramppaamista, mutta on se hieman eri asia kilpailla vaivoin hankituilla erityistaidoilla, kun pelkällä pärstäkertoimella.

Lapsen "kauneus" ja söpöys kaiketi perustuu alun alkujaan siihen, että vanhemmilla syntyisi hoivavietti tätä kohtaan. On siis täysin luonnollista pitää lastaan kauniina. Miksi tästäkin pitää nyt ulkopuolisten tahojen kautta jotenkin hyötyä vielä lisää? No onhan se varmasti ihan tuottoisa bisnes. Esim. Amerikassa näitä lasten kauneuskisoja järjestetään satoja vuodessa, ja vanhemmat tuhlaavat pikkuistensa tälläämiseen ties kuinka paljon. Voitostakin vanhemmat nettoaa sievoisen summan.

Olisikohan tässä kyse siitä, että lapsensa kisoihin laittava äiti yrittää jotenkin paikkailla itseään, ja elää lapsen kautta? Minun lapseni on niin kaunis että voittaa kenet tahansa, lähdetäänpä kisaamaan. Jaa, ei voittanut, missähän minä nyt olen tehnyt väärin. Tai että sehän voitti, siitäs saitte kaikki te muut ja rumemmat kakaranne! :D Siinähän lapsi saa sen käsityksen, että äidin rakkaus perustuu vain ulkonäköön ja siinä miten pärjää kilpailuissa muita vastaan.
Näiden lasten pynttäämiseen siis laitetaan ihan kiitettävä määrä rahaa, jonka hmm... voisi vaikka säästää koulutukseen? Mutta vanhempien mielestä on tärkeämpää totuttaa lapsi pienestä pitäen kestämään kilpailua ja vastakkainasettelua, ja pärjäämään paremmin ulkoisilla avuilla.


Erään Tennesseeläisen lapsimissin äiti perusteli kisoihin laittamista näin: "Hän op­pii pi­tä­mään huol­ta it­ses­tään ja va­ro­maan, mi­tä syö. Ne ky­vyt säi­ly­vät hä­nel­lä ko­ko elä­män."
No ok :D Näitä taitoja ei voi opettaa hänelle millään muulla konstilla, kun juoksuttamalla häntä missikisoissa? Lapsen elämä siis tulee jatkossaKIN pyörimään pääosin ruuan, painon ja oman pärstän ympärillä.
Onhan se ihan valitettava tosiasia, että tässä maailmassa voi pärjätä pitkälle ulkonäöllä, mutta kyllä se raja jossain vaiheessa tulee vastaan, jos pää on täynnä tyhjää. Ja tietysti varsinkin jenkeissä on ihan hyvä katsoa mitä suuhunsa laittaa, kun siellä tuo roskaruokakulttuuri jyllää. Mutta onko tämä nyt sittenkään se paras ratkaisu? Eikö ne kaikenmaailman botox-Barbie-lelut ja median muutenkin tuputtamat naisihanteet ole jo ihan tarpeeksi?

Eräs kilpailun järjestäjä taas toteaa, että  "yh­teis­kun­ta on aset­ta­nut mei­dät ja­lus­tal­le, ja odot­taa mei­dän ole­van se­kä kau­nii­ta et­tä vah­vo­ja. Se on nai­sen osa, on ai­na ol­lut ja tu­lee ai­na ole­maan."

Mun mielestä jo ne "normaalit" missikisat on ihan aikansa eläneitä. Mitä niistä misseistä tulee? Mun havaintojeni mukaan korkeintaan juontajia. Onhan se ihan kiva katsella nättejä neitoja (kuulostinpa joltain irstaalta sedältä), mutta musta ne kaikki on aina ihan samannäköisiä :D Oma kauneuskäsitykseni kun ei perustu siihen, näyttääkö joku katalogimallilta vai ei.
Varsinaisissa missikisoissa kuitenkin nainen on itse tehnyt valinnan osallistua kisoihin. Lapsen puolesta sen tekee vanhempi.

Mietin, millaiset odotukset tällaisilla lapsilla on ennen kisoja. Ajatteleeko hän vain, että onpas kivaa pukeutua mekkoon ja meikata? Vai stressaako hän kilpailutilanteesta, ymmärtääkö hän mikä on homman nimi? Varmaan riippuu iästä, kilpailijoitahan riittää ihan 1-vuotiaista lähtien o_O Saati sitten kohtaavatko he ikätovereiltaan todellisuudessa ihailua, vaiko sääliä.


Eräs lapsimissi kuulemma puhui Liv-dokkarin haastattelussa, että ei usko tarvitsevansa elämässä juurikaan älykkyyttä, koska on nätti. Hän tulisi myös saamaan komean poikaystävän, toisin kuin rumat tytöt, jotka ehkä saisivat ruman ja silmälasipäisen (?!) poikaystävän. Hän oli siis iältään 11v. Hmmm... olikohan tuo hänen itsensä muodostama päätelmä asioista, vai olisiko joku kuitenkin mennyt syöttämään hänelle vähän pajunköyttä? :D

Virossakin järjestetään lasten kauneuskisat ihan näillä näppäimillä. Korkokengät ja vahva meikki kuulemma ovat sentään kiellettyjä, mutta silti. Suomeen näitä kisoja ei (onneksi) tule, kuten monet varmasti ovat lukeneet, vaikka eräs superhypermarjo kovasti yritti x) Ei ne olisi kuulemma olleet "varsinaiset" missikisat, mutta ymmärtääkseni siellä olisi kuitenkin laitettu lapset jollain lailla paremmuusjärjestykseen.
Tosin minun on myönnettävä että olen nyt hieman tekopyhä, koska olisin varmasti mielenkiinnosta katsonut sarjaa ainakin yhden jakson, hieman kauhuissani mutta katsonut kuitenkin, ja osoittanut näin ollen hiljaisen hyväksyntäni asialle... Mutta onneksi ei siis tarvitse katsoa, tosi-tv on ihan tarpeeksi kamalaa jo muutenkin. Olisitko sinä katsonut?

Kokoomuksen naisten liiton puheenjohtaja kommentoi asiaa melko tyhjentävästi:
"Ai­kuis­ten tu­lee suo­jel­la lap­sia ul­ko­nä­kö­pai­neil­ta ei­kä hy­väk­syä nii­den ole­mas­sa­oloa ja käyt­tää nii­tä kau­pal­li­siin ja lap­sia esi­neel­lis­tä­viin tar­koi­tuk­siin. Vaik­ka ki­sois­sa jaet­tai­siin pelk­kiä mi­ta­li­si­jo­ja, täl­lais­ten ki­so­jen tar­koi­tus on kui­ten­kin sel­vä: toi­nen lap­si on tois­ta kauniimpi".

Kyllä tämä aika hyvin kertoo, millaisessa maailmassa me eletään. Lapsuuskin on jo lapsilta kielletty. Viimeisetkin viattomuuden rippeet on käännettävä hyödyksi, voitoksi ja rahaksi. 

Nyt haluaisin kuulla teidän mielipiteitänne - hot or not? Laittaisitteko oman lapsenne kauneuskilpailuihin? Kaikki mielipiteet ovat tervetulleita, vaikka ne eivät vastaisi omiani ;)(kuvat ovat googlesta ja Iltalehden sivuilta, ja lainausten lähteenä käytin hs.fi:n juttua  http://www.hs.fi/digilehti/#sunnuntai/Lapsimissi+ei+luovuta/a1346466941847 )

Translation:

Beauty contests for children. This subject isn't really very close to my heart, and propably it's quite clichéd also, but I just felt like I wanted to share couple of my thoughts.

Nowadays everything seems to be possible, even these beauty contests for girls who are barely 10 years old. They have pretty dresses, make-up and even high heels, some of them even have a fake tan, whitened teeth and hair extencions. They're walking and prancing in front of adult judges, competiting against each other. I think this is little bit pervert somehow.

When I was a kid, it was fun to wear my mom's heels, clothes or lipsticks secretly, and play adult for a little moment. I think every child has done it. But imagine what it would have been doing it in front of everyone, competiting against other girls that age.

Of course these contests are essentially not for those girls, but their parents. It seems like these mothers are trying to live their life through their daughters. They have ridiculous reasons to put their girls in beauty contests, like "this is the way she learns to eat well, so her body stays in good condition also in future". What kind of adult becomes of a child raised this way? And is this really the best way to learn how to live healthy? :D
And do these children realize what is the deal with beauty contests? They can't even do the make up for themselves yet!

It's propably natural to think your child is pretty, because then a parent gets a need to take very good care of him/her. But why do they have to get more and more benefits out of it?
Of course it have to be very profitable to arrange these contests. Also parents net a nice amount of money if their daughter wins, not to mention how much money they're using for titivating her looks for all these contests.
How about saving this money for education etc? No, it seems to be more important to teach how to be prettier than your competitors :p

I'm also wondering how these winners are taken by their coevals. Do they face admiration or just pity?

I once saw a short clip of some Little Miss Beauty etc. winner's interview. She said something like she doesn't need so much intelligence since she's so pretty. And she was going to get a good-looking boyfriend, when all ugly girls would get an ugly boyfriend with glasses and stuff (?!) And she was 11 years old. I wondered if this was her very own viewpoint or did someone put those words in her mouth...

Well, these children cannot be blamed. Adults have the responsibility, and they're using it wrong. Anyway, being celebrity in that age can also have not-so-good consequenses, even terrible ones like we saw in JonBenet Ramsey's case :(

Luckily we didn't get these contests in Finland, even though one of our reality-tv-stars tried to bring them but she got so much negative feedback that she cancelled the show :D Even though I have to admit, hypocritically, that I would have watched it even for one episode, just for interest. But luckily I don't have to.

What is your opinion? Would you put your daughter to a beauty contest? All kinds of opinions are welcome!

19 kommenttia:

 1. Itse en kannata kyseisiä kisoja lainkaan, vaikka ei itsellänikään ole niihin mitään sen kummempaa suhdetta muuten.
  Tuo on vaan niin... Ensin pistetään lapset kilpailemaan ulkonäöllä ja sitten ihmetellään miksi niin monet nuoret sairastuvat syömishäiriöihin yms yms. Äly hoi! Ja kaiken muun lisäksi nuo kilpailut ovat varmasti oikea pedareiden märkä uni, siellä kun pikkutyöt keikistelevät puolialasti.
  Kyllä sitä jaksaa olla onnellinen siitä, että itse sai olla lapsi niin kuin lapsen kuuluu olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Luulis että pahinta mitä omalle lapselle voi tapahtua on niinkuin juuri tuolle JonBenetille kävi - ja silti oikein houkutellaan tätä tapahtuvaksi laittamalla ipanat julkisuuteen pyörimään niissä pienissä asuissa ja pakkeloituna, että tässäpä olis :'D

   Tokihan lapsia saa pukea kauniisti, varmasti itsekin tekisin niin, mutta onko se pakko vetää ihan näin överiksi...

   Poista
 2. Onneksi ei suomeen tullut, olisin saanut itsekin kauhean hepulin. En muutenkaan tajua minkä takia lapsia pitää tunkea tälläseen.. Ulkomailla on muutenkin vanhempilla hirveä tarve tunkea lapsensa valokeilaan, katsoin kerran dokkaria aikusista jotka tahtoo lapsistaan julkkiksia hinnalla millä hyvänsä. Näin ollen ne tuhlasi kaikki perheen rahat ja ajan siihen että kyysäs lasta kaikenmaailman malli ja elokuva koe-esiintymisiin.. siinä sitten perhe näkee nälkää, kaikki on stressaantuneita ja ilmeisesti lapsella ei oo toivookaan päästä kunnon kouluun teininä. Jes, fiksua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä... Siinä ei oo hirveen pitkälle mietitty asioita. Nykyään julkisuuteen pääsee niin "helposti" kaikenmaailman tosi-tv ohjelmien ja muun kautta, et en ainakaan ite uskaltais luottaa siihen, että alkaisin tienaamaan sillä julkisuudella oikeasti jotain :D Saati että laittaisin oman lapseni tollaseen riepotukseen.

   Ja luulis et kun kerran sillä Marjollakin on pieniä lapsia (tai en nyt oo ihan varma miten pieniä kun en oo tarkemmin seurannu), niin se vähän ajattelis tällasten tapahtumien riskejä. Jos ne sen omat lapset ei kerran edes ite sais osallistua siihen, niin mikähän se logiikka siinä oli että ne kisat pitäis saada Suomeen :D

   Poista
 3. Tahtoisin esittää poikkeavan mielipiteen :) Mun mielestä lasten pitää saada olla lapsia, mutta harrastaminen ja kisaaminen ei poista lapsuutta.

  Pedofiilithän tykkää lapsista, ei aikuisista, joten en keksi miten lapsen pukeminen aikuiseksi jotenkin lisäisi riskiä joutua uhriksi, ennemmin päin vastoin. Suurin osa seksuaalisesta hyväksikäytöstä kuitenkin tapahtuu lähipiirissä, puskapedofiilit ovat aika harvassa. Lisäksi sehän nyt ei käsittääkseni lasta mitenkään vahingoita, että joku katsoisi häntä ajatellen jotain seksuaalista, raja vedetään tekoihin jotka eivät koskaan ole hyväksyttäviä. Mun mielestä pedofiiliargumentti ei vaan toimi tähän. Jos katsotaan JonBenetiä, mikään ei viittaa siihen että kauneuskisaharrastus olisi vaikuttanut murhaan, joten en näe yhteyttä.

  Mun kokemukseni lapsikauneuskisoista perustuu vain pariin kauteen Toddlers & Tiaras -sarjaa, mutta sen perusteella tenavat kyllä kisasivat esiintymistaidoissa eivätkä ulkonäössä. En muista että ulkonäköä olisi edes juurikaan mainittu, paitsi asujen kohdalla. Miksi esiintymistaito olisi vähempiarvoisempi tai jotenkin vahingoittavampi kuin vaikkapa taito pelata jääkiekkoa? Missikisoissakin etsitään ihmistä, joka tulee tekemään edustustehtäviä ja esiintymään, ulkonäköhän on oikeastaan sivuseikka.

  Mulla on vähän sellainen kanta, että lapsen seksualisoiminen on AINA katsojan silmässä. En jaksa uskoa että vanhemman ja lapsen yhteinen harrastus olisi sen vahingoittavampaa kauneusaiheisena kuin vaikka liikunta-aiheisena, molemmissahan tässä tapauksessa kilpaillaan. Kauneuskisat uutisoitiin sensaatiohakuisesti ja väärin, kun ainakin jenkeissä ja briteissä, joista mallia olisi otettu, kyse on enemmän esiintymis- ja kykykisoista. Kaikessa voi mennä yli, mutta ei se irmapetteri siitä pilaannu että pistää mekon päälle ja meikkiä naamaan, ainakaan sen enempää kuin hokkareista ja suojista. Kaikessa lapten harrastamisessa voidaan mennä "yli", mutta se nyt vaan on riski joka pitää ottaa niin kauan kuin ei kielletä alaikäisten harrastamista.

  Mä näkisin lapsimissikisoista käytävässä keskustelussa myös jotain sen suuntaista, että feminiiniseksi koettu toiminta on arvotonta ja automaattisesti seksuaalista, ja siksi sitä ei hyväksytä lapsille. Mä sanoisin että ihan sama maalaako huuliaan, taulua vai autoa, taitoja kaikki ja jos siitä nauttii, niin ei oo kyllä multa pois!

  Se että lasten meikkaaminen ja vaikkapa minihameet nostattavat hirveän huudon, kertoo siitä että jotenkin se seksuaalisen katseen kohde on muka syyllinen siihen, ja oletetaan että on olemassa ihmisiä jotka nyt sitten vaan menevät ahdistelemaan kaikkea mikä liikkuu minihameessa ja sille ei mitään voi, paitsi ettei pukeudu minihameeseen. Ja tätä nyt jatkuu niin kauan kuin tällasta järjestelmää totellaan ja niin pidetään yllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyviä pointteja ^^

   Onhan se aina parempi, mikäli lapsi itse on asiasta innoissaan ja vielä tehnyt aloitteen kisoihin lähtemisestä, eikä ainoastaan vanhempi - kuten missä tahansa kisaamisessa. Riippuen tietysti hieman myös tuosta "missi"kisojen luonteesta. Juuri siksi ihmettelin tuossa alussa, että millä perusteilla näissä vaikka voittajan valinta tehdään - millaisia taitoja siinä täytyy sitten olla?

   Haluaisin nähdä noita dokkareita, niin omakin tietämykseni asiasta laajentuisi hieman. Harmi etten löytänyt tuota kyseistä LIV-ohjelmaakaan enää mistään. Mutta kyllä se hieman antaa kyseenalaisen kuvan, jos lapsi laukoo missikisoissa suustaan tuollaista tekstiä :p Varmaankin kuulija ottaa sen huumorilla, mutta on se hieman surullista jos lapsi on jo omaksunut sellaisen maailmankuvan, että ulkonäkö menee älyn edelle. Lapsen maailma on tietysti hieman erilainen kuin aikuisen, eli ehkä asia korjaantuu myöhemmällä iällä - toivottavasti.

   On totta, että myös aikuisten naisten minihameet sun muut herättää tätä raiskauskeskustelua ihan yhtä lailla. Tietysti kaikkien olisi saatava pukeutua miten haluaa joutumatta tuntemaan itseään objektiksi - aikuisten JA myös lasten. Ylisuojelu tai rajoittaminen ei ole ratkaisu, mutta musta lasten pitäisi itse löytää omat tapansa ilmaista itseään kaikkien yritysten ja erehdysten kautta - ilman että vanhemmat painostavat siihen millään lailla varsinkaan julkisesti.

   En tiedä tosiaan kovin tarkkaan, millainen tuo JonBenetin tapaus oli, mutta mä kyllä jotenkin nään tuon tapahtuman yhteyden siihen, että hän oli "julkkis" ja missi. Tai olisihan se voinut tapahtua muutenkin, kuka tietää. En vetänyt tota pedarikorttia muussa kohtaa tekstiä esiin, koska mun tarkoitus oli lähinnä katsoa tätä asiaa kisoihin osallistuvan lapsen kannalta. Fiilit saavat materiaalinsa joka tapauksessa, oli tällaisia kisoja tai ei, mutta voidaan myös miettiä, annetaanko näille lapsille kauneuskisojen lisäksi sellaista tervettä järkeä, ettei lähdetä kenen tahansa mukaan tai avata ovea epäilyttäville henkilöille tms. Monilla julkisissa asemissa olevilla kun kuitenkin meinaa olla tämä stalkkerivaara suurempi kun "taviksilla", eikä tämä maailma ole enää ihan yhtä turvallinen paikka kuin ehkä on joskus ollut.

   Mulla oli ehkä enemmänkin juuri se mielessä, että kun lähdetään viemään lasta kauneuskisoihin, mahdollisesti jäädään sille tielle ja lapsi sitten vaikka menestyy, niin voiko se olla hyväksi lapselle noin niinkun älyllisen kehityksen kannalta. Hyvä jos voi, mutta hieman vaan mietityttää ja epäilyttää, omaksuuko hän siellä fiksujen aikuisten opastuksella oikeasti hyödyllisiä taitoja, vai vain sen että ulkonäöllä pärjää. Voihan se olla kiva harrastus lapsenkin mielestä, mutta musta on huolestuttavaa jos harrastus nuorella iällä "vaatii" esim. tekorusketuksen tai hampaidenvalkaisun, kuten monilla lapsimisseillä näyttää olevan. Toki tämäkin on vähän puolueellinen näkökanta, koska en pidä niitä kauniina oikein kenelläkään, mutta niin radikaali ulkonäön muokkaaminen joskus 10-vuotiaana vain tuntuu jotenkin käsittämättömältä, kun ihmisen itsetunto kuitenkin on vasta juuri ja juuri lähtenyt rakentumaan. Mikä tällaisen motiivi on?

   Äh, nyt katkesi ajatus ja täytyy palata sorvin ääreen...

   Poista
  2. Kiinnostavia ajatuksia! Ainakin jenkkikisoissa, joita käsitellään Toddlers & Tiaras -sarjassa, on yleensä kykyosio jossa esimerkiksi lauletaan, tanssitaan tai soitetaan instrumenttia. Muut osiot koostuvat erilaisista asuista ja niiden esittämisestä lavalla. Etteivät edes siellä tenavat seiso rivissä ja tuomaristo kerro kuka näyttää nätiltä ;P Sarjaa löytyy ainakin Pirate bayn kautta, sitä ei ole esitetty Suomessa, youtubessa on ainakin lyhyitä klippejä. Nelonen on näyttänyt brittidokumentin ainakin kahdesti, se varmaan uusitaan taas pian kun aihe on ajankohtainen. Molemmissa oli kyllä tosi sekaviakin äityleitä, ja niihin varmaan erityisesti halutaan valikoida sellaisia viihdearvon takia.

   Mun silmään meno näytti kuitenkin siltä, että kotona opeteltiin koreografiaa ja pukuja soviteltiin, ei niinkään ihmetelty painoa tai kasvonmuotoja tai muuta. Aika tavallisennäköisiä tenavia kilpailijat tuntuivat olevan ilman meikkejä ja pukuja.

   Tuosta 13-vuotiaan kilpailijan hienosti kommentista mulle tulee lähinnä mieleen että niin, siinä iässä sitä taitaa vielä uskoa vähän kaikenlaista, erityisesti jos oma äiti sen totuutena kertoo. Onhan se nyt älytöntä syöttää tollasta lapselleen, mutta se nyt on vähän missikisojen ulkopuolella ja kertoo ehkä yleisemmin elämänarvoista.

   Julkkisarvo kyllä varmasti altistaa lasta kaikenlaiselle ikävälle, kuten sanoit. Tuntuu että välillä missitkin ovat ihan helisemässä kun kukaan ei ole niille ressukoille kertonut ettei ihan joka ryppyä rakkaudessa kannata raportoida seiskalle vaikka ne siitä kyseliskin. Kuitenkaan missikisamenestys ei autommattisesti johda julkkis-statukseen, Suomessakin on läjäpäin ties mitä Miss Kyläkauppoja ja autotapahtumien missejä, joista ei kyllä kauheasti ole kuultu. Se on silti jonkinlainen riski, olen samaa mieltä.

   Meille kuuliaisille kansalaisillehan on huolella opetettu, että kauneus ja äly ei voi asua samassa päässä, mutta mä jaksan kovasti uskoa siihen että missitkin voivat olla koulutettuja ja älykkäitä, vaikka lehdet vähän lannistavat tässä ;D Aikaavievä harrastus on helposti pois koulunkäynnistä, oli sitten kyse mistä tahansa mikä vaatii matkustusta ja kovaa treeniä, eikä se kyllä ole hyvä. Suomessa sentään järjestelmä ainakin yrittää valvoa aika hyvin, kun on oppivelvollisuus.

   Esiintymistaito on aika kysyttyä nykyaikana, joten näkisin sen kyllä hyödylliseksi taidoksi. Ja se ei kisoissa ole vaan sitä että tuupataan irmapetteri lavalle ja toiset kattoo että "onpa kaunis", vaan juurikin opetellaan miten siellä kävellään, kuinka kuuluu ottaa kontakteja tuomaristoon ja missä kulmassa mekon paljetit näkyy parhaiten. Ulkonäöllähän kisoissa ei ilmeisesti pärjää, jos tenava vetää itkupotkut eikä suostu lavalle, se jää arvostelematta ja sillä selvä, ei tipu voittoa (tai siis pisteitä siltä kierrokselta).

   Mun silmää ei kyllä myöskään tekorusketus ja valkaistut hampaat niin miellytä, mutta mun mielestä ne näyttää olevan vain tämän harrastuksen varusteet ja jos se on niiden ainoa merkitys lapselle, ei pitäisi tulla mitän vahinkoa. Aika pienikin tenava oppii nopeasti erottamaan vapaa-ajan ja sitten kilpailutilanteen, ja silloin ulkonäön puunaaminen kuuluu juuri kisaan eikä niinkään vapaalle samalla lailla. Itsetunto on kuitenkin paljon muuta kuin ulkonäkö.

   Mulla on ajatus, että jos lapsukaiset saisivat meikata yms. ilman että siitä tulee kauhea haloo, siirtyminen "aikuisten maailmaan" esiteini-iässä voisi olla jopa kivuttomampaa, kun on jo kokemusta siitä eikä koiteta sitten yön yli muuttua aikuisiksi ja tehdä kaikkia aikuisten juttuja. En ole varma olisiko näin, se on vaan idea :)

   Poista
 4. En muutenkaan tajua miksi lasten nykypäivänä kuuluu olla aikuisia, miksi ne pitää pistää kaikkeen tohon stressiin, esittämiseen ja muuhun roskaan mukaan. Ja, miksi vanhemmat elää lastensa kautta? Ei ne kumminkaa vielä kuollut ole, että kyllä sitä unelmia ehtii silti toteuttaa.. perkele..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, se on huolestuttavaa... ja kun vaikka näkee viikonloppuisin kun jotkut 12-vuotiaat kundit tai jopa alle sen, hilluu kännissä ympäriinsä ja pummii röökiä tms. Nämä aikuistumispaineet ei selkeästi koske vaan tyttöjä - kaikkea täytyy kokeilla yhä nuorempana ja tuntuu että vanhempia kiinnostaa yhä vähemmän se, mitä jälkikasvu puuhaa. Itse en ainakaan saanut joskus klo 24 jälkeen olla ulkona viikonloppuisin o_O
   No joo, eksyin vähän aiheesta, mutta mietin että jos lapsuus on nykyään kaikkea tällaista, maailman tulevaisuus ei kyllä näytä kovin ruusuiselta.

   Poista
 5. Siis voi pyhä myssy.. En vaan voi ymmärtää tällaista.
  Miten kovia paineita tuollainen paremmuus-asettelu saa aikaan pienissä lapsissa? Ja entäs vielä kehitysvaiheessa oleva itsetunto, jota horjuttaa aikuisten valinnat "koska mun lapsi ansaitsee vain parasta"? Olen luultavasti nähnyt tuon kyseisen Liv-dokkarin lapsimisseistä. Pudistelin päätäni tytön äidin jutuille, miten hän täyttää tytön pään pinnallisella ajattelulla - kuten postauksessa jo totesit: "minä saan kaikista komeimmat pojat, koska olen kaikista kaunein, ja kaikki rumat tytöt saa ruman ja silmälasipäisen poikaystävän. Lisäksi äiti sanoo, ettei minun tarvitse olla älykäs, koska kaikki mitataan ulkoisella kauneudella - vain sillä on merkitystä." Muistan, miten kävi sääliksi tuota tyttöä, kaikki hänen kaverit olivat ns. normaaleita, ja heidän ilmeistään näki miten he kummastelivat sitä, miksi heidän kaverinsa pitää meikata paljon ja pukeutua tuollaisiin vaatteisiin. Ja äitinsä on ylpeä.

  Onneksi Suomeen ei ole tulossa tällaista moskaa, täällä on jo tarpeeksi sairaita ihmisiä ilman sitäkin. Mun mielestä tällainen on täyttä paskaa (anteeksi kielenkäyttöni), suoraansanoen. Mielestäni lapset ansaitsevat olla lapsia niin pitkään kuin haluavat, ei heidän päihinsä tule istuttaa tällaista aikuismaailmaan kuuluvaa potaskaa - se saavuttaa heidän elämänsä kuitenkin jossakin vaiheessa.

  Luin tässä vähän aikaa sitten pienen artikkelin siitä, onko lasten mainokset liian seksistisiä? Joku oli kommentoinut, että miksemme ota mallia Aasian suunnalta, jossa söpöys on valttia lasten mainosalalla?

  Pistää kyllä kiehuttamaan tämä aihe ihan kunnolla, mutta eipä asialle mitään oikeastaan ole tehtävissä, niin kauan kuin Suomeen ei ole tällaista tulossa. Toivotaan niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii-i. Mietin että miksi ei tällaisia lasten prinsessapäiviä voisi toteuttaa ilman mitään vastakkainasettelua tai kilpailua. Tietystihän kilpaileminen kannustaa ja valmentaa lasta kestämään pettymyksiä myös tulevaisuudessa - mutta jos häviät vain sillä, että näin kärjistetysti olet "rumempi" kun tuo toinen, se voi kolhaista vähän pahemmin koska ei ihminen voi hirveästi mitään sille, jos ei ole sattunut syntymään enkelinkasvoiseksi. Mä toivon että ne, jotka näitä kisoja järjestää, on tehneet tämän putoamisen jollain lailla hieman pehmeämmäksi varsinkin jos kyseessä on hyvin nuoret kilpailijat. Olisi ihan hauska luottaa aikuisten arviointikykyyn, mutta itse en uskalla sitä nykypäivänä tehdä.

   Ei kauneutta musta voi mitata sillä, miten ruskettunut olet tai ovatko hampaasi valkoiset kuin himalajan huiput :D Jos kerran nuo ovat enemmän "kyky"kilpailuja, niin mietin vaan että mihin nuo lapset sitten tarvitsevat tuollaisia toimenpiteitä, kun kuvistakin näkee että se on aika suosittua? Kyllä siinä vähän haiskahtaa se, etteivät he (tai vanhemmat) koe että he riittäisivät sellaisenaan. Aina voi kehittää itseään että pärjäisi paremmin, mutta tämä on musta vähän omituinen tapa.

   Poista
  2. No jos lasten pitää kilpailla, niin kilpailkoon vaikka urheilupuolella, lajeja on vaikka kuinka ja ne kehittää lasta varmaan sata kertaa paremmin kuin mikään julkisuusjuttu tai kauneuskilpailu.. Eipä noista missikisoista yleisestikään ole mitään hyötyä.

   Poista
 6. Juuri tuli sattumoisin televisiosta tuon junior master chefin mainos ja tuli mietittyä, että siinä on lapsille paljon mukavampi kilpailu. Siinä pärjätään taidolla, joka on harjoituksella ja omalla kiinnostuksella kerätty ja se myös voi taata lapselle hienon tulevaisuuden ravintola-alalla, jos hyvin käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan... mä jotenkin nään, että KUITENKIN vaikka kauneusharrastus ja laittautuminenkin ON harrastus, jopa minulle itselleni, niin kyllä mä ainakin omaa lastani kannustaisin esiintymään muissa merkeissä, kuten vaikka liikunnassa, musiikissa tai ruuanlaitossa - mikä häntä sitten kiinnostaakin :p Missikisoihin voi mennä sitten täysi-ikäisenä, jos vielä tuntuu siltä, koska en (vieläkään, yön yli nukuttuani xD) usko sen kehittävän ihan samalla lailla.

   Poista
  2. Niin ja laittautua voi myös noissa edellä mainituissa harrastuksissa jos kokee sen mielekkääksi ^^

   Poista
 7. Noh, ihan oman kokemuksen perusteella sanon että varmaankin aika moni lapsi kokee ahdistavaksi tuon aikuisuuden varhaistuttamisen vaikkei sitä ääneen sanoisikaan. Kuten edellä mainittu on aivan OK harjoitella salaa jotain äidiltä opittuja taitoja, mutta eiköhän se ole täysin eri asia kuin lasten arvioiminen aikuisten missikisojen mittareilla. Mä ajattelisin, että lasten versio tästä olisi pikemminkin juuri nämä prinsessaleikit kavereitten kanssa, ja sitten kun on itsetunto aikuisen tasolla niin mikä estää ilmoittautumasta vaikka mihin kilpailuihin? Muutenkin tämä ylenpalttinen kaiken arviointi sapettaa siinä määrin että varmaan lähettäisin kyllä omat lapseni Steiner-kouluun. Terve urheilu/piirtely/tms.kilpailu on jees, mutta kunhan muistetaan että lapsen pitää saada tietää olevansa hyvä ja arvostettu vaikkei ko. kilpailuissa menestyisikään.
  Mutta en halua nyt olla liian ankara kohtaan tätä pikkulapsen halua tuntea välillä itsensä prinsessaksi, joten nyt hus kaikki maailman lapset tytöt ja pojat äidin meikkipussille! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep - nämä asiat painivat hieman eri sarjassa eli onko jokin asia leikkiä vai vakavaa kilpailua jo nuorella iällä. Parempihan se aina on harjoitella rauhassa, onnistumisten ja epäonnistumisten kautta mitä tahansa, niin kyllä siinä on paremmat lähtökohdat menestyä jos tahtoo sille tielle lähteä.
   Muistan itsekin ahdistuneeni lapsena, kouluun mennessä varsinkin vähän kaikesta, koska mä kasvoin ja "aikuistuin" ehkä hieman hitaammin kuin muut. En nyt osaa tarkemmin selittää, mutta kaipa se on yksilöllistä ja temperamentistakin riippuvaa, kuka on valmis mihinkin, kilpailuhenkinen tms.

   Mua ahdistaa edelleen oikeastaan kaikenlainen kilpailu ja olen huono häviäjä, varmaan osittain koska mun ei annettu aloittaa pienenä mitään harrastusta, mitä olisin halunnut (vanhempien rahapula tms). Kannustan siis kyllä kaikkia lapsia jonkinmoiseen harrastuneisuuteen!

   Poista
 8. Koko leikki on sairasta ja kyllä pedofiilit tykkää!

  Kun katselee nuita videoita näistä lapsimisseistä ja niiden tyttöjen surullisia ilmeitä ja feikkihymyjä. Sehän kertoo, etteivät he oo halukkaita kilpailemaan eivätkä luultavasti tajuu mistä on kyse.

  Ne äidit ovat syyllisiä ja sairaita, ei lapset. Sääliksi käy näitä lapsia, jotka joutuvat äidin pakottamana kilpailemaan kauneudesta. Sitten tytölle pistetään tekoripsiä, tekokynsiä, tekorusketusta, paljastavaa vaatetta ja käytetään tyttöä solariumissa. Äidit huutavat lapsilleensa: "Iske silmää tuomarille! Tanssi kunnolla! Ei oo mun vika, jos häviät.". Nämä äidit ovat selvästi epäonnistuneita haaveissaan ja sitten päättävät toteuttaa haaveet lapsen kautta. Entä ne tuomarit? Ne siellä pöydän takana olevat miestuomarit ovat selvästi pedofiilejä. Tämä pitäisi luokitella rikokseksi.

  Miksi tuon JonBenet Ramseyn kuolema oo toiminut varoituksena siitä, miksi lapsimisseily ei ole hyvästä?

  VastaaPoista