torstai 25. toukokuuta 2017

Paastoilua

Tervetuloa lukemaan taannoisesta ihmiskokeesta nimeltä paasto!

Suvi päätti siis suomeksi sanottuna olla 5 päivää ilman ruokaa ; ainoastaan pieni määrä mehuja / smoothieita per päivä, ja paljon vettä.
Kerta oli itselleni ensimmäinen.
( Skippaa, jos et jaksa pitkää ja yksityiskohtaista sepustusta ;)

Kuvalla huomio :p Sain lukulasit...


No miksi kummassa ihminen lähtee tällaiseen hölmöilyyn?

Tarkoituksenani oli siis se, mikä nyt yleisesti ottaen on paaston tarkoitus; elimistön puhdistaminen ja eräänlainen "lepotauko".
Uskomushoidoiksihan nämä periaatteessa luokitellaan, ja mielipiteitä on puolesta ja vastaan. Itsekin olen ollut melkoisen skeptinen paastojen suhteen ja ajatellut, että sellainen ei minulta onnistuisi.
Positiivisia kokemuksia lukeneena ja kuulleena  (ja siitä tiedosta, että kovin kummoista damagea ei lääketieteellisestikään pysty perusterve ihminen itselleen 5 päivän mehupaastolla aiheuttamaan), halusin kuitenkin testata tätä koska kaikkea täytyy kokeilla!

Olisin toki voinut jättää homman kesälomalle, enkä suorittaa tätä keskellä vikoja kouluviikkoja, mutta olen tunnetusti niin malttamaton, että aloitin laskeutumisen jo heti synttäreiden jälkeen - olo kun oli aika raskas ja vetelä, ja olin jo suunnitellut asiaa pitkään.

Valmistautuminen
Laskeutumiseen on syytä jättää aikaa. Viikkoa ennen paastoa siis jätin kahvin ja lihantapaiset (lähinnä kanat, punaista lihaa en juuri syö muutenkaan), lisäsin kasviksia ja kevensin vielä soppa -ja smoothielinjalle paria päivää ennen aloitusta. Tämä on todella tärkeää, koska paasto on elimistölle kuitenkin eräänlainen shokki, ja myös henkisesti tämä laskeutuminen on hyvä tehdä, jotta tottuminen ja suunnitelmissa pysyminen on helpompaa. 
Kiitän itseäni tuosta kahvin jättämisestä ajoissa, koska pahimmat viekkarit tulivat melkeinpä siitä, ja ne sai kärsittyä pois ennen paastoa.

Sitten mentiin! →Päivä 1
Kaikki sujui oikein mallikkaasti, enkä vielä tuntenut oikeastaan minkäänlaista heikotusta. Mielitekoja löytyi kyllä varsinkin kaupungilla kavereiden kanssa liikkuessa, mutta varoittelin kaikkia etukäteen, että meikäläinen vetelee sitten mehuilla ja vedellä. 
Aivot kävivät hiukan hitaalla, mutta se aiheutti lähinnä hassuja tilanteita ja keskusteluja.

Nälän tunne tuli välillä, mutta se ei häiritse minua juurikaan, sillä olen aikanaan valitettavasti totuttanut itseäni nälkään. Tässä asiassa tosin koin sen olevan hyödyksi (niin karskilta kun se kuulostaakin), kuten myös päättäväisyyden. Kunnon syömishäiriötaustaisille paasto ei sovi, mutta en kokenut että voisin itse lipsahtaa mihinkään väärille poluille, koska rakastan ruokaa ja tavoitteenani on nyt hyvinvointi, ei varsinainen laihdutus.


5 päivän mehuainekset ostin valmiiksi, niin vältin kauppaan menon ja kiusaukset. En siis todellakaan halunnut ostaa kaupasta sitä ylihintaista paastopakettia, vaan tein mehut itse.
Tein ensin mm. selleri-kurkkumehua, joka oli niin kaameaa, että heitin sen heti pois, kun selleri on jotain kamalinta ikinä :'D Muutoin mehuni koostuivat esim. yhdistelmistä 
appelsiini+ananas+sitruuna, 
tomaatti+basilka+pinaatti+tabasco, 
porkkana + lehtikaali + kurkku
luumu + mustikka
...ja muutamat luontaistuotekaupan juuresmehut. Oikeastaan ainoa, mitä pystyi juomaan ilman inhoreaktioita olivat nuo hedelmä -ja marjamehut :D
Ideana siis on, että päivittäinen kilokalorimäärä jää alle 400:n.

Paastoillessa tulee kylmä, ja vaikka oli lämmin kevätpäivä, tarvitsin ulkona paksumman takin. Tämäkin on luonnollista kehon käydessä säästöliekillä.


Päivä 2
Maailmanlopun meininki. Aamulla oli aivan kaamea olo (yleensä 2. tai 3. päivä on kuulemma pahin, minulla selvästi tämä). Vetelin varovasti aamumehut ja otin inkivääriteetä. Olo helpottui n.puolessa tunnissa. Lähdin Tanjan kanssa kiertelemään kirppiksiä, ja toimintakyky oli koko loppupäivän ihan ok, vaikka välillä piti istua alas miettimään :'p Onneksi ei tullut enää pahoinvointia.
Illalla sain kaverilta saunakutsun, ja istuin euforisena alalauteella ♥

Sapuska oli toki mielessä, ja kiinnitin huomiota joka ikiseen ruokamainokseen ja tuoksuun, mutta ruokahalu oli jo nyt melko tehokkaasti tiessään, mikä kyllä helpotti asioita, vaikka tiesinkin, ettei mitään sortumisen vaaraa ole. Eniten mieleni teki koko ajan jostain syystä Subwayn patonkia (mikä on outoa, koska en juuri koskaan edes syö Subissa)...

Pohdiskelin koko päivän, minkälainen itsestään selvyys ruoka on meille tänä päivänä, ja minkälaista huonolaatuista moskaa tuleekin syötyä vain nopeasti kaiken muun toiminnan ohessa.


Päivä 3
Heräsin 7.30 ilman kelloa, ja olo oli ihan uudestisyntynyt! Tämä nyt kai oli se paljon puhuttu paastoeuforia. Meinasin jopa unohtaa aamumehun, mutta toki sen join teen kanssa. Touhuilin, kuvailin ja siivoilin koko päivän.
Iltapäivällä en muistanut edes koko paastoa, kunnes jonkinmoinen ruuanhimo (ei siis nälkä, vaan ruuanhimo) iski yllättäen. Rapusta kantautui ärsyttävää ruuan tuoksua sisään, mutta laitoin tymäkät suitsukkeet palamaan :p Onneksi lähdettiin Millan kanssa Nuuksioon kuvailemaan, jolloin ajatukset sai pidettyä poissa siitä siunatun Subwaysta.

Voimat loppuivat käsistä sekä kavioista jossain vaiheessa, ja kotiin ajo oli melko haastavaa, vaikka etenimmekin Nuuksiossa melko hissukseen. Voi olla, että energiaa kului silti liikaa.

Nuuksio sneek peak. Vähän näkyy olo naamastakin :'p


Päivä 4
Yö tuli nukuttua huonommin, koska heräilin koko ajan ja sydän hakkasi. Selvittelin asiaa --> syynä ilmeisesti matala verensokeri ja siitä aiheutuva adrenaliinin tuotanto. Nousin taas ilman kelloa 7.30, kuitenkin ilman kummoisempaa väsymystä (onkohan tuo joku meikäläisen luontainen rytmi sitten?), ja mehu helpotti jonkun verran. Mehupaasto ei ehkä ollutkaan paras mahdollinen vaihtoehto itselleni, sillä verensokeri heittelee ilmeisesti melko lailla.
Totesin oireiden perusteilla (mm. sellainen kuoleman maku suussa), että ketoositila on saavutettu.

Koulupäivä meni jotenkuten. Himoitsin luokkatovereiden uuniperunoita ja kuuntelin valitusta kouluruuasta. Itse olisin antanut mitä tahansa kyseisestä potusta, mutta itsekuri toki piti, ja join kiltisti tomaattimehuni. Mieleen tuli, miten monella ihmisellä jopa täällä kotimassa ei ole ruokaa ja he joutuvat kamppailemaan tämän olon kanssa jatkuvasti, kun minulle ja monelle muulle tämä on tällainen "hauska kokeilu". Päätin, etten enää ikinä valita ruuasta.

Onneksi illan työvuoro peruuntui, kun koulusta autolla kotiinkin ajo osoittautui yllättävän raskaaksi. Vähän olin 3.päivän perusteilla pettynyt tähän oloon, kun odotin sen euforian jatkuvan. Päikkäreillä näin unta, jossa söin kasapäin munkkeja (?!)

Vaikka aivot kävivät edelleen hiukan hitaalla, tein läksyt ihan hyvällä menestyksellä, kirjoitin blogiluonnoksia ja siivoilin.


Päivä 5
Almost there!! Otin edellisiltana melatoniinin ja nukuin kuin tukki, mutta silti oli tällä kertaa heräämisvaikeuksia. Ei tehnyt mieli yhtään mitään, mehukin oli hankala saada alas, ja yrttiteetä en edes yrittänyt, vaan tein valkoista teetä. Mietin, että toivottavasti ruokahalu ylipäänsä tulee ikinä takaisin, kun se oli niin kertakaikkisen tiessään. Vatsa tuntui jotenkin inhottavalta. Nyt ei tehnyt edes sitä Subia mieli :'p
Päikkärit tuli taas otettua koulussa sekoilun jälkeen, ja ne auttoivat.

"Olet jo ehkä saanut kuulla ilahduttavia kommentteja hehkeästä ihostasi ja raikkaasta olemuksestasi".

"Oho, sähän näytät väsyneeltä!"
"Onko siulla darra?"
Jne.. :')

Illalla aloittelin hieman palautumista, ja söin pienen määrän lastenruokaa (xD) ja toivoin ettei se tule samantien ylös. Oh, sekin mauton mössö oli suorastaan taivaallista ja olo alkoi kohentua samantien. Ei onneksi tullut mitään oireita, kun söi pari teelusikallista kerrallaan.

I did it!!!
Palautumispäivät
Palautuminen on paastossa melkeinpä tärkeintä (ja vaikeinta), koska tämä ratkaisee, onko paasto ollut turha. Mikäli riennät pää kolmantena jalkana Mäkkäriin, voi käydä todella huonosti :'p Elimistö kun ei ole ns.normaalitilassaan, eikä ruuansulatus ala toimimaan saman tien. 
Ekat päivät söin vain hyvin sulavaa ruokaa (keitot, mannapuuro, lastenruoka, smoothiet jne) ja sitten hyvin pikkuhiljaa salaatteja ja muita kiinteämpiä artikkeleita. Ei onneksi tehnyt mielikään mitään isoja annoksia.
Olo oli näiden päivien aikana todella hyvä, kun sai syödäkseen, vaikkakin vähän.

 

Vaikutukset mielialaan
Pääosin hyvät. Olo oli jotenkin positiivinen ilman mitään syytä, jopa huonot olotkin tuli otettua huumorilla. Sellainen kiukku ja kiire olivat tiessään, ja en jaksanut stressata oikein mistään, mikä teki todella hyvää. Päättäväisyydestä ja tavoitteen saavuttamisesta tuli todella hyvä itsetuntoboosti, koska kaikki eivät tosiaan tähän kykene (enkä kyllä ihmettele lainkaan :D)


Vaikutukset ulkonäköön
 Vatsa pieneni jonkin verran, katsotaan saanko pidettyä tilanteen tällaisena elintapamuutoksilla. Menetetyt kilot tulevat tietysti usein takaisin ainakin osittain, ruokavalion normalisoiduttua. Olen nyt lähes ihannepainossani, mikä kannustaa pitämään saavutetut linjat.
 Iho ei voi mitenkään kovin eri lailla, mutta eipä se missään sysipaskassa kunnossa onneksi ollut alunperinkään. Kaikki näpyt kyllä katosivat selästä ja kaulalta, eikä niitä ole näkynyt.


Alkukevät vs. nyt

Helpointa oli...
-Yllättäen ruuasta kieltäytyminen. Vaikka olisin voinut vähän haukkailla jotain ja sortua johonkin, ei omatunto sallinut.
-Se, etten kertaakaan tuntenut päänsärkyä. Pelkäsin sitä etukäteen, koska kaiken muun kestän, mutta sitä ei tullutkaan.
-Yleinen toimintakyvyn säilyminen niinkin hyvänä, kuin mitä se oli. Oletin, että paastossa ei kykene kun makaamaan :p

Vaikeinta oli...
-Selvittää, mitä nyt oikeastaan sai vetää ja miten paljon, kun netistä löytyi ihan erilaisia ohjeita ja ristiriitaista kamaa. Join 4-5 lasia mehua päivässä muutaman kikka kolmosen kera, ja luotin siihen, että se oli ok.
-Rauhoittuminen ja lepääminen. Paasto vaatii nimittäin juuri sitä - tosin se tuli toisen päivän aikana vähän niinkuin itsestään, kun ei koko ajan jaksanutkaan touhuta.
-Verensokerin heilahtelu varsinkin aamuisin

Nyt 3 viikkoa myöhemmin...
-Olen jatkanut melko kevyellä linjalla ja lisännyt liikuntaa. Painoa ei ole tullut kovinkaan paljoa takaisin.
-Olen edelleen herännyt klo 7.30-8, ilman kelloa ja ilman väsymystä.
-Ei ole kummoisemmin tehnyt mieli alkoholia sun muita myrkkyjä. Olen kieltäytynyt baari-illoista, ja kavereiden illanvietoissa juonut korkeintaan vähän (mikä on kummastuttanut monia).
-Palasin kuitenkin kahvinjuontiin, koska rakastan kahvia. Pidän määrän kuitenkin 1 kupissa / pv.
-En ole hakenut Subia! x)) Se oli vissiisti jokin hetken mieliteko.

Jatkossa...
-Yritän juoda napostelun sijasta paljon vettä, ja vaikka noita smoothieita, enkä suurenna enää hyvin kutistunutta vatsalaukkua tahallani. Keittiössä on nyt ollut 1,5 litran vesikannu, joka on saatava päivän aikana tyhjäksi - toimii!
-Voisin kokeilla jotain vähän ruokaisampaa paastoa/detoxia, vaikka tämäkin versio ehkä sujuisi jatkossa helpommin. Joka tapauksessa otan jonkinlaisen puhdistuskuurin kyllä vuosiohjelmaani.
-Lainaan jonkin kirjan, jonka ohjeita seurata, koska tämä internetin sillisalaattitarjonta ei ollut se paras vaihtoehto

Yhteenveto
Rankkaa oli, mutta olen äärimmäisen iloinen, että onnistuin, enkä miltään osin kadu kokeilua ^^ Tämä toimi itselleni eräänlaisena "nollauksena" ja kaiken aloittamisena puhtaalta pöydältä, mikä on kaiketi ihannetilanne, kun ajatellaan paaston hyötyjä.


Välillä täytyy toki pitää kunnon lettukestit, kuten nyt viikonloppuna! ♥ Koitan nyt noudattaa sitä kuuluisaa "Syö 80% terveellisesti ja 20% mitä haluat" -linjaa.


Vinkkejä:
-Jos paastoat ensimmäistä kertaa, ajoita se lomalle tms rennolle ajanjaksolle. Katso, ettei palautumisaikanakaan ole mitään juhlia tms. suursyöminkejä tiedossa, ja että saat levättyä niin paljon kuin tarvitsee.
-Osta ainekset valmiiksi ja tee tarkka päiväsuunnitelma
-Katso, mikä on sinulle sopivin vaihtoehto. Detoxeja ja paastoja on monenlaisia, eikä tämä mehupaasto välttämättä ole lainkaan se paras.

3 kommenttia:

 1. Mun kroppa kyl huutais paastoa ja uusien ruokailutottumusten opettelua. On niin epäsäännölliset ruokailuajat ja sillon ku tulee syötyä, niin se on "jotain helppoo ja nopeeta". :D Jahka imetys loppuu, niin paasto alkaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli kyllä hyvä startti juurikin tuolle puhtaalta pöydältä alottamiseen ja uusien tapojen opetteluun :) uskon, että itselläkin jatkossa muutaman päivän paasto riittää tähän! 5v oli aika extreme, missään nimessä en olis viikkoa jaksanut :D
   Tsemppiä, jos kokeilet!!

   Poista