tiistai 8. heinäkuuta 2014

KotihoitotoimintaYksi tapa tukea eläintensuojelutyötä on kotihoitajaksi ryhtyminen, joka minullakin pyörähti käyntiin hiljattain :) 

Ajattelin tulla lausumahan muutaman sanasen tänne blogin puolelle ko. aiheesta, koska jostain syystä kotihoito on yllättävän monille vieras käsite ja kotihoidolle on varsinkin pk-seudulla nyt tarvetta! Plus tietysti pysyville kodeille.

Kyseessä siis yhteistyö jonkin yhdistyksen kanssa (minun tapauksessani Rekku Rescue ry), jossa sitoudut ottamaan eläimen hoidettavaksesi, kunnes se löytää itselleen oman, pysyvän kodin. Tähän nyt voi mennä parista viikosta vuoteen - vaikea sanoa etukäteen. Eka kissani löysi 1,5 viikossa kodin, ja sitten minulle tuli jo uusi.

Yhdistys toivoo että hoitaja pystyisi kustantamaan itse esim. kissan tapauksessa ruuat ja hiekat, mutta muista kuluista (lääkäri, lääkkeet jne) sekä tarvittaessa kuljetuksista huolehtii yhdistys.Uusin hoidokkini Sikke ♥ Näitä riittää nyt kesäaikaan jonoksi asti.

Miksi sitten minä ryhdyin kothoitajaksi, enkä ottanut omaa kissaa?

No henkilökohtaisesti sitoutuminen elävään olentoon parhaimmillaan 20 vuodeksi ei ole nyt ajankohtaista, koska en tiedä tulevaisuudestani pitkällä tähtäimellä.
Maailmassa on liikaa ihmisiä, jotka ottavat lemmikin hetken mielijohteesta, ja sellaisia ihmisiä ei tarvita enää yhtään enempää. En voi tarpeeksi korostaa tämän päätöksen vastuullisuutta.

On siis selvää, että kotihoitaja on vastuussa eläimen kokonaisvaltaisesta hoidosta koko hoitojakson ajan, kuinka kauan se sitten kestääkään. Mutta esim. se, että yhdistys pistouvaa eläinlääkärikulut ja tukee tarvittaessa muutenkin, on tällä hetkellä meikäläiselle iso bonus.
Plus tietysti se, että itse saan kissaseuraa, ja kissa välttää tarha/häkki/lopettamiskohtalon, ja tottuu valmiiksi normaaliin kotielämään ^__^

Minulla on kuitenkin juuri nyt tarjota kissalle ruokaa, seuraa ja katto pään päälle ja haluan huolehtia siitä niin hyvin kun mahdollista, joten tämä sopii minulle :) Tässä on hyvät mahikset tavata erilaisia eläimiä ja on todella palkitsevaa, kun ne sitten löytävät hyvän kodin!


Photo: Leena Flinck


Ja tiedän, tiedän mitä kaikki ajattelevat ja sanovat: "Miten ihmeessä pystyt sitten luopumaan niistä?! Minä en ainakaan voisi!" 
En ole sillä lailla omistushaluinen että se olisi ylivoimaista. Monen on jotenkin vaikea käsittää tätä ja joidenkin kommenteista paistaa läpi se käsitys, että olen jotenkin kylmä ihminen kun kykenen tällaiseen! :'D 

Siis, sehän on ihan hirveää, ei sille mitään voi. Kun tuo eka Peppi lähti, niin lähestulkoon huutoitkin kaksi päivää ja ikävöin sen pehmeää mausteentuoksuista turkkia varmasti koko loppuikäni. Vaikka se ei edes ole kuollut, vaan ihanassa uudessa kodissa!
Ymmärrän ettei kaikista ole tähän. Jos tiedät että otat omaksi heti ensimmäisen hoidokin, tämä ei ehkä ole sinun juttusi.

Kuitenkin kun tähän suhtautuu niin, että eläin ei ole minun ja että se on ainoastaan vierailemassa elämässäni, niin tähän tottuu :)
Mulla on ollut tosi hauskaa hoidokkieni kanssa ja ne piristävät päivää! Tässä saa tilaisuuden tavata tosi erilaisia kissoja, ja on aina yhtä hienoa kun saa luottamussuhteen aikaiseksi ♥Toki jos kotihoitaja haluaakin pitää kissan, se on yleensä mahdollista normaalein jatkomenettelyin, vaikka toivottavaa on että hoitotoimintaa jatketaan mahd.pitkään. Meidänkin kotihoitajatiimissä on monta kissansa kotihoidon kautta pitäneitä (wonder why :p)

Rekku Rescue oli mun valinta, koska siellä on ihan mahtava tiimi jossa tuetaan toisiamme SoMessa ja puhelimitse. Siellä järkätään myös miittejä ja messuja ja kaikenlaista.
Lisäksi valistus esim. kissan hoidosta ja ruokavaliosta on kohdillaan (esim. ei mitään markettiruokaa jossa on 4% lihaan verrattavia ainesosia ja viljaa... kissa on lihansyöjä) ja toteutettu positiivisessa hengessä! Olen kohdannut melkoisia ihmisvihaaja-eläinsuojelijoita eri yhdistyksissä, mikä toisaalta on ihan ymmärrettävää mutta se ei tosiaankaan johda mihinkään.


Tässäpä Urkki, joka etsii parhaillaan kotia hoitaja-ystäväni luona. Ottakaa joku tämä hurmaava herra!


Jos kiinnostuit, lue nämä Rekun linkit ja katsele toki myös paikallisen yhdistyksesi sivuja, jos et asu pk-seudulla! Melkein kaikilla mahdollisilla eläintaloilla on tarvetta kotihoitajille:)


Ja jos harkitset omaa eläintä, suosittelen tutustumaan Rekun ihaniin kissoihin ja muihin:
Eläin Rekusta?
Koirat
Muut (ei ole tällä hetkellä, mutta ollut esim. kania, marsua, kukkoa, kanaa, vuohta :D)

♣♣♣

This one is only in Finnish, about our local animal rescue work ^^

16 kommenttia:

 1. Yay! Mahtis aihe! IIiihanaa! ♥
  Eläinsuojelutouhusta ei voi koskaa valistaa ja touhottaa liikaa! :D

  Ihan mahtavaa, en tiennyt että oot ensikotina. Siis niin upeeta!
  Aihe on niin lähellä sydäntä ja meinasinkin joskus lähteä kouluttautumaan eläinsuojeluvalvojaksi. Ottaisin sijaiskotiin myös, jos voisi, mutta täällä on kaksi kissaa, jotka sietävät vain toisiaan ja yksi hyvin kissoista kiinnostunut ihmislapsi, joka osaa kuitenkin käyttäytyä aika hyvin eläinten kanssa..ettei olisi ihan se paras paikka aroille pienille karvakorville. Kannan korteni kekoon kuitenkin valistamalla ja ulkokissoja takkailemalla ja tekemällä ilmoituksia mahdollisista ulkona elävistä kisuista. Käyn myös viemässä eläinsuojeluyhdistyksille ja etenkin kisupaikoille tarvikkeita. Olisi tarkoitus myös osallistua enemmän. :)

  Tuo kissojen ruokinta olis niin tärkeää saada pois noista markettien öhnämöhnistä, hirveetä kuraa..sama kun ihminenkin kyllä elää jollain makaroonilla, mutta ei ole terve. Meillä syödään vähän hintavampaa murkinaa, mutta kyllä kelpaa ja kisut voi hyvin. ♥

  ~ Frillycakes ~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tosiaankaan voi valistaa liikaa! :p Monet ihmiset kun eivät ole tahallaan hölmöjä, vaan se valistus ja tieto nimenomaan puuttuu. Tässä on hyvä sekin että kun tulee uusia omistajaehdokkaita, se info voidaan tarjota samantien koko loppuelämäksi :) tottakai on niitä itsepäisiä/tyhmiä tapauksia, mutta niillepä ei sitten välttämättä lemmikkiä heru ainakaan yhdistyksen kautta.. :D
   En itsekään ollut mikään fiksu kun syötin markettiruokaa edellisille kissoilleni vuosia sitten, mutta toisaalta ne oli siellä eläintalossa niin tottuneet siihen, eikä suostuneet koskemaankaan raakaruokaan, vaikka mitä yritin x__x Onneks nämä nykyiset hoidokit suostuu syömään oikeaa lihaa :D

   Ihanaa kun on tuommosia kissanomistajia ja eläinhmisiä kun sie ♥ Kaikkien pitäis osallistua edes ihan pienillä jutuilla, kun ollaan kuitenkin vastuussa pienemmistämme! Kaikki tuijottaa vaan omaa napaa.. phyh!! No, parempi edes yksi aktiivinen kun ei ollenkaan :p

   Poista
 2. Hieno kirjoitus :) Minä olen monelle puhunut tästä mahdollisuudesta olla eläimen sijaiskoti mutta olen kyllä ollut huonona esimerkkinä siten etten ole itse tarjonnut sijaiskotia. Tällä hetkellä minulla on niin paljon lemmikkejä ettei minulla ole sijaiskotitoimintaan mahdollisuuttakaan mutta jos joskus on, pohdin että mahtaisikohan käydä niin että en enää malttaisi luopua eläimistä ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ^^) No joo, kaikilla halukkailla ei ole mahdollisuutta toimia sijaiskotina, joko muun elämäntilanteen tai allergioiden tms vuoksi. Kiva kun sentään on lemmikkejä muuten :) Seurustelin itse allergikon kanssa sen n.5 vuotta, niin nyt on yhtä juhlaa kun talossa voi taas pitää kissoja ♥ :D

   Poista
 3. Hieno kirjoitus ja aika ajankohtainenkin, kun aina kesäisin lukee mediasta kesäkissoista sekä muista kesäksi otetuista lemmikeistä. Ihania kissoja siulla on ollut hoidokkeina ja hyvä juttu muutenkin, että olet löytänyt ns. oman jutun, joka ei sido liian paljon tulevaisuuden suhteen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu :) Tämä on kyllä täydellinen ratkaisu kissaihmiselle, joka on tällainen kun minä :D Onhan tää välillä haastavaa, kun pitää kaikki uudet tulokkaat madottaa ja välillä viedä rokotettavaksi jne, varsinkin jos kissa on hankalasti käsiteltävä, mutta onneks mulle toistaiseksi on tullut helpohkoja kissoja :p Omistajaehdokkaatkin on toistaiseksi olleet mukavia eikä mitään ihme hiippareita xD kotiin asti kuitenkin tulevat kissaa katsomaan, eli tässä pitää olla myös sosiaalista pelisilmää, jotta onko ehdokas sopiva juuri tälle kissalle.

   Poista
 4. Täähän on ihan mielettömän hyvä idea! Kerrankin jollakulla on asioita pohtiessa ihan oikeasti välähtänyt! :3 P.S. Kuvat näkyvät postauksistasi kun luen blogiasi läppärillä, kännykällä taas eivät. Who knows why, mutta näillä mennään ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep joskus joillain välähtää :D Harmi että sijaiskoteja on silti aika vähän. Toivottavasti tilanne korjaantuisi lähivuosina ^^

   Okei, hmm, hyvä tietää! Mun tarttis pian keksiä joku muu kuvienjakelukanava kun Photobucket, kun se lagaa aina jossain vaiheessa. En osaa käyttää flickr:iä vielä, mutta testailen :D onhan se ärsyttävää jos kännyllä ei näe kuvia, kun moni kuitenkin lukee näitä jollain älypuhelimella jne. Puuh! Vaivalloista xD

   Poista
 5. Oon sanonut tän jo niin monesti, mutta sanotaan nyt vielä :D Oot niin ihana ja mahtava kun ryhdyit sijaiskotihommaan <3 Arvostan tosi suuresti mitä teet :) Itsellä riittää tarpeeksi töitä näiden omien kanssa, enkä varmaan hoidokeista pystyisi luopumaan (esim. kamalaa jos hoidokki on sulla ensin vuoden ja sitten saa kodin, voi apua). Sijaiskodeista on kuitenkin joka puolella huutava pula, ja tulen varmasti itsekin joskus ainakin kokeilemaan sijaiskotina toimimista, ehkäpä sitten joskus kun on isompi kämppä ja paremmat mahikset esim. eristää tarvittaessa omista kissoista :)
  Tsemppiä jatkoon hoidokkien kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia ♥ Noh, tää nyt on vähintä mitä omassa elämäntilanteessa voi tehdä :p Kävin mä siellä Hesylläkin, mutta sitten kun arkipäivät on ihan työntäytteisiä, niin vapaa-aikaa ei jää ollenkaan kun vielä lauantaisin menet 8 tunniksi siivoamaan häkkejä -_- Arvostan suunnattomasti niitä jotka SITÄ jaksaa tehdä! :D

   Sijaiskotitoimintaa pitäis markkinoida jotenkin vähän enemmän. Itsekin kuulin ihan puskain kautta aikanaan, että tällainen homma on olemassa. Yhdistykset vois mainostaa tätä siinä missä muutakin toimintaa, kun onhan tääkin niille rahansäästöä kun hoitaja maksaa sapuskat jne :p

   Poista
 6. Aivan mahtavaa :) ! En ollut kuullutkaan tollaisesta kotihoito-systeemistä, joten kiva että valistit, ja vielä kivempi että kaltaisiasi eläinrakkaita ihmisiä löytyy <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tästä oli jotain hyötyä :) Toivottavasti mahdollisimman moni eläinihminen kiinnostuisi tällasesta toiminnasta! Kiva harrastus tämä :D

   Poista
 7. Iiiks, en pystyisi itse kyllä tuohon. Haluaisin vain pitää kaikki karvahanurit itselläni <2 crazy catlady :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, monelle tää ei sovi just sen takia. Näihin kiintyy tosi nopsaan, se on ihan yleinen ongelma näissä kotihoitajapiireissä. Toki onhan se yks uusi koti lisää, plussaa kai sekin xD

   Poista
 8. Mulle on tullut vastaan myös tuota, että pidetään jollain tasolla kylmänä, kun mua ei yleensä harmita yhtään antaa hoitokissoja pois.
  Tietty on sit niitä poikkeuksia, joiden perään vollottaa, mutta onneksi niiden elämää pääsee seuraamaan jatkossakin! Oon välillä varmaan aika raskas "kasvattaja", kun kyselen perään ja paasaan ruokinnasta. :D Mutta taas toisaalta, oon saanut siitä ihan hyvää palautettakin, kun kissapulmissa on sitten matalampi kynnys ottaa yhteyttä.

  Nyt onkin ihan oudot pari päivää, kun mulla on täällä vain omat pyörimässä.

  Jos muuten kiinnostaa, minä ja pari muuta kirjoitetaan blogia Kisu ry:n ensikotina olemisesta: http://kisuensikoti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näköjään tämä kommentti on mennyt ihan ohi, kun huomasin vasta nyt o_O pahoittelut!
   Mä en ole kauheasti kysellyt hoidokkien perään, kun niitä menee mulla niin tiuhaan tahtiin :D Jotkut ovat ottaneet muhun yhteyttä, jos jotain ongelmia on ilmennyt ja yritän sitten neuvoa parhaani mukaan. Onneksi mitään suurempia vaikeuksia ei ole ilmennyt eivätkä kissat kovin usein yhdistykselle palaudu :)

   Poista