Hei ja oivallista lokakuuta!
Tekoäly ja tekoälytaide eivät juurikaan ole aiheuttaneet allekirjoittaneessa sen kummempaa mielenliikehdintää, ja jälkimmäisestä tuli ensi kuulemalta ja näkemältä jopa hiukan ”tämä koko konsepti kuulostaa turhuuden huipulta” -vibat. Varsinkin, kun ensivaikutelmani aiheen tiimoilta olivat nämä kauhistuttavat tekoäly-kuvatulkinnat rock-muusikoista.
Kuitenkin myöhemmin nähdessäni Instagramissa ihmisten (tai no… ihmisten ja ihmisten) erilaisia fantasia-aiheisia AI-tuotoksia homma alkoi oikeastikin kiinnostamaan, ja otin eräänä sateisena iltapäivänä Dall-E 2 -sovelluksen kokeiluun. Jäin saman tien tähän siis aivan koukkuun, olen jo käyttänyt kaikki ilmaiskreditit kaikilla sähköpostiosoitteillani ja istunut tuntikaupalla koneella niska kyttyrällä, kun koko ajan puskisi uusia ideoita :D
Ajattelin ilahduttaa teitä näin alkavan lokakuun kunniaksi muutamilla tekoälytaideohjelmalla luomillani Halloween-teemakuvilla! Kaikki tämän postauksen kuvat ovat siis ihmisavusteisen keinoälyn tuotosta.
OpenAI:n Dall-E 2-sovelluksen ja AI-artin ideahan on siis yksinkertaisuudessaan se, että sanelet tekstimuodossa jonkinlaiset speksit haluamallesi kuvalle, jonka jälkeen se generoi niistä yksilöllisen, ennalta-arvaamattoman näköisen kuvatuotoksen (Dall-E-ohjelma tekee samasta aiheesta neljä eri tulkintaa kerralla, ja ilmaiseksi saa generoida muistaakseni 50 kertaa). Kahta samanlaista kuvaa ei käsittääkseni voi luoda, vaan jokainen keinoälykuva on omanlaisensa, vaikka eri käyttäjät antaisivat kuvalle täysin samat kriteerit. Osa generoiduista kuvista saattaa jäljitellä enemmän valokuvia, osa digitaalista taidetta ja osa maalaustaidetta jne, näihinkin voi yrittää antaa tarkempia kriteereitä.
Haaste, johon itsekin törmäsin heti kättelyssä, onkin mahdollisimman selkeiden ja tarkkojen speksien antaminen. Mitä enemmän ehtoja annat kuvalle, sitä enemmän yksityiskohtia siihen saat – jos siis osaat määritellä melko tarkkaan, mitä haluat :’)
Esimerkiksi näissä valkoisissa kurpitsakuvissa antamani ehto oli ”White vintage pumpkin in magic garden, decorative lanterns with candles, vintage halloween decorations, gothic mansion in background in moody surroundings”. Pidensin koko ajan lauseitani homman edetessä, ja appi tuntui oikein hyvin pysyvän mukana ajatuksenjuoksussani.
Näin ensikäyttäjän näkökulmasta jokainen valmis kuva oli yllätys, ja olin suurimpaan osaan jopa oikein tyytyväinen ja positiivisesti yllättynyt. Mietin, onko tätä soveliasta edes sanoa ääneen, mutta olen vallan ihastunut tuohon ohjelman hiukan suttuiseen ja paikoin häiriintyneeseen jälkeen, joka sopii mielestäni tällaisiin fantasiakuviin paremmin kuin hyvin. Nämä teokset sisältävät sellaisia rakenteita ja yksityikohtia, joita ihmismieli ei välttämättä edes keksisi suunnitella tai toteuttaa ainakaan ilman jotain psykedeelejä tms :D Omaan silmääni AI-artin heikkous voikin olla sen vahvuus erityisesti tämänkaltaisessa synkemmässä taiteessa; vaikka montaakin kuvaa voisi äkkiseltään katsomalla luulla valokuvaksi, niin yleensä jotain kyseisessä kuvassa on pielessä, ja joudut tuijottamaan sitä hetkisen selvittääksesi aivoillesi, mikä. Musta oli mahtavaa, että nämä eivät ole ns. täydellisiä ja sitä myöten tylsiä.
Katsokaa nyt tätäkin, en edes muista mitä kriteereitä yritin antaa tälle kuvalle, mutta lopputulos on omaan silmääni ihan mahtava, vaikka tässä ei ole mitään tolkkua :D
Tämän epätäydellisyyden myötä tosin jotkut kuvat ovat aika ns. käyttökelvottomia, ja itse huomasin, etten oikein saa millään kriteereillä ohjeistettua elävää olentoa järkevän näköiseksi tuotokseksi. Esim. kissat näyttävät ihan derpiltä. Tämäkin oli kyllä hauska kokeilu ja lolleroitiin näille miehen kanssa.
Toisaalta vahingossa voi myös syntyä jotain hauskaa, mitä ei olisi tullut ajatelleeksi. Tässä seuraavassa kuvassa en muistanut käskeä ukkosta ja sadetta kirjaston ulkopuolelle, mutta onhan tässä tunnelmaa.
Tekoälytaide aiheena jakaa hiukan mielipiteitä. Onhan tämä sinällään aika härskiä, että kun ajattelee, miten paljon aikaa ja vaivaa menisi tällaisen digitaali -tai valokuvateoksen tekemiseen, niin sitten joku ohjelma tekee sulle samantapaisen kuvan parissa minuutissa käytännössä royalty -ja copyright-vapaana.
Mietin myös, voiko näitä kutsua ”minun” töikseni? Mähän olen antanut vain ne kriteerit, mitä kuvassa pitää olla ja voin yrittää määritellä, minkälaisella tyylillä sen lopputuloksen haluan, mutta that’s it, generaattori tekee sen itse teoksen. Luovutta käytän ainoastaan kriteerejä speksatessa ja kirjoittaessa - vaikka varmasti kriteerit saisi myös arvottua esimerkiksi satunnaisesti tai jollain lailla teemoittain, jolloin ihmisälyä ei tarvittaisi tähän väliin juuri lainkaan.
Olenko aivan kauhea ihminen, jos haluaisin tehdä näistä tuotoksista sisustustauluja sen sijaan, että panostaisin joko omaan tai jonkun toisen taiteilijan tekemään työhön? Viekö tekoälytaide ihmisen duunit ja tappaa luovuuden? Mitä mieltä olet?
Tunsin melkein huonoa omaatuntoa siitä, minkälaiset kicksit näiden kuvien kanssa sain päivääni :D Musta on hauskaa, että nämä kuvat ovat uniikkeja ja kukaan muu ei voi generoida samanlaista - mikä toki pätee myös suuremmissa määrin elävän taiteilijan teoksiin...
Kuitenkaan, tätä kokemusta ei voi verrata esimerkiksi siihen, miten hyvä fiilis tulee onnistuneesta itse otetusta valokuvasta yhdistettynä kaikkeen siihen liittyvään vaivannäköön. Mun mielestäni nämä eivät ole niin suuressa moraalisessa ristiriidassa keskenään - tekoäly ei voi korvata luovan olennon tekemää taidetta, mutta kaikkia taiteen muotoja voidaan oppia hyödyntämään. Voisin itse kuvitella käyttäväni näitä tekoälykuvia blogissani kuvituskuvina silloin, jos sopivaa kuvaa ei löydy omasta kuvapankistani, vaikka en tulekaan käyttämään tätä pääasiallisena kuvituslähteenäni. Tällaisiin maisemiin kun en ihan arkielämässä pääse kameran kanssa ;(
Lue myös Enin pohdintaa aiheesta (hän ymmärtää näiden asioiden päälle myös hiukan eri tavalla, kun esim. minä :D)
Hienoja ja tunnelmallisia kuvia! Mulle menee aina vähän ohi käsityksen, miten tällanen on ees mahollista, kun en ymmärrä mitään AIsta tai muusta. :D Mutta ainakin itse taiteen tutkijana pyrin pitämään mielen avoimena kaikenlaiselle luovalle tuotokselle ja kokeiluille, sillä totta kai taiteen / luovan työn tekeminen muuttuu sitä mukaa, kun teknologiakin kehittyy ja uusia juttuja ei pitäisi torpata ennen kuin niihin on tutustunut. Ja uskon siihen mitä itsekin sanoit, että tekoäly ei voi korvata ihmisen kaltaisen olennon tekemää luovaa työtä ja taidetta, joten en usko, että taiteen tarvitsee pelätä tekoälyn syrjäyttävän kaiken ihmisen tekemän.
VastaaPoistaMäkään en ole mikään tämän aiheen asiantuntija noin niinkun teknisesti, kunhan pidän hauskaa :'D Mietin myös, riittääkö käyttäjien mielenkiinto tähän aiheeseen kuinka pitkään, vai onko tämä sellainen enemmän ohimenevä trendi. Nähtäväksi jääpi!
PoistaHauskoja kuvia! Piti lukea uudelleen mitä ihmettä oikein höpisin aiheesta :D
VastaaPoistaPitäisi kyllä itsekin kokeilla Mindjourney ja Dall-e 2, mutta en vaan ole saanut aikaiseksi. Ihmeellistä, miten lyhyessä ajassa teknologia on kehittynyt näin paljon.
Sanos muuta! Tuntuu että Midjourneyn avulla ihmiset saa jotenkin selkeämpiä ja yksityiskohtaisempia kuvia, kun tällä Dall-E 2:lla, sitä täytyis kanssa kokeilla.
PoistaMielenkiintoisia pohdintoja, ja aivan ihania kuvia. :D Olen ihan samaa mieltä, että tekoälyn vinksahtaneisuus sopii tosi hyvin creepyyn fantasiameininkiin. Oli myös hauska kuulla, että tekoäly pystyi tulkitsemaan noinkin pitkiä lauseita. 😮
VastaaPoistaJoo, olis kyllä hauska ymmärtää käytännössä (niinkuin selostus idiootille-tyylillä), mitä kaikkea tuo tekoäly yhdistelee saadakseen nuo tulokset :D
Poista