torstai 15. syyskuuta 2022

Viikingit ovat täällä





No niin. Sain kuin sainkin kaikkien näiden vuosien jälkeen ensimmäiset osat viikkareista valmiiksi!! "Ensi vuonna sitten" sai nyt lentää romukoppaan, ja vedin pitkiä ompeluiltoja saadakseni kostyymin ensimmäiset osat valmiiksi, eli pellavainen alusmekko ja villainen päällimekko. Käätykorun olin askarrellut ennakkoon jo pari vuotta sitten.




Tilasin jo viime vuonna läjän budjettivillaa Puolasta, ja vaikka tämä nyt ei ihan ensiluokkaista villaa olekaan parin käyttökerran perusteella, toivon ja uskon näiden tekeleiden silti kestävän vuosikausia. Ihan joka vuosi näitä asuja ei mielellään ompele, varsinkaan kun tekee käsin alusta loppuun.
Kuvassa sneakpeek muistakin väreistä, jotka tulen historiaprojekteihini käyttämään :p



Jämäpaloista sai juuri ja juuri aikaiseksi myös hupun. Tämä malli oli todennäköisesti alunperin miesten huppu, mutta halusin silti tehdä itselleni tällaisen. Tämä malli ja koostumus on jotenkin niin veikeä.


Murretun oranssi, jytky villaviitta taas valmistui jo alkukeväästä keskiaikailuja ajatellen, mutta voi tätä myös viikkaritouhujen viileissä illoissa käytellä ♥ Tämä on aivan mahtava ja toivottu tekele kaikin puolin, enää ei tarvitse palella leirissä koko iltaa ja yötä ja tämä väri on mun ihan ehdoton lemppari tällä hetkellä mm. kaikessa!

Viitan edessä oleva sauma syntyi siitä, kun suorakulmion muotoinen kangas pyrittiin käyttämään kokonaan pyöreäreunaiseen viittaan - tällä tempulla saatiin maksimipituus hyödynnettyä, kun mulla ei ollut tätä kangasta kuin metrin verran.

Mugshot


Päähine on myös keskiaika-asuun alunperin tekemäni ns. birgittamyssy, mutta laitoin nyt näihin kuviin referensiksi, kun en ole keksinyt sopivampaakaan päähinettä. Viikkariajan naisten päähineistä en ole ehtinyt keräämään hirveästi dataa, eikä sellaista taida ihan hirveästi ollakaan. Jokin huivi olisi ehkä lähempänä totuutta ja sellainen onkin suunnitteilla.


Ja ihan koko asussa ihminen näyttää siis tällaiselta hobittimammalta xD

Tein niin paljon taustatukimusta kun vain ehdin. Historiallisissa asuissahan lähteet perustuvat kirjoitusten (mikäli sellaisia on) lisäksi mm. hautalöydöksiin ja ajan kuva / veistostaiteeseen. Suuri osa lähteistä on monelta osin puutteellisia ja myös aika tulkinnanvaraisia, joten mitään täysin autenttista lopputulosta on elävöityshommissa aika vaikeaa saada aikaiseksi. Tulkitseminen on kuitenkin mahdottoman kivaa, ja tässä kehittyy vuosien varrella samalla kun löytöjä tehdään lisää.

Ensikäyntinsä asukokonaisuus sai Viipurintien markkinoilla, toisen kerran ulkoilutin tätä Hämeenlinnan keskiaikatapahtumassa. Kummassakin eventissä oli helvetin kuuma.

Vakiorykmenttimme ei tänä vuonna lähtenyt leireilemään Hämeenlinnan keskiaikafestivaaleille enkä keskenäni viitsinyt maksaa leiriytymisestä (varsinkaan, kun ei ole sitä telttaa tullut tehtyä vieläkään - ENSI VUONNA SITTEN!), mutta puin nämä viikkarit nyt päälle ja pyörin alueella päiväseltään. Tuttuihin törmäämisen ja linnassa pyöriskelyn lisäksi parasta oli Corvus Coraxin keikka! ♥ Ei kertakaikkiaan voi poistua alueelta pahalla päällä, tuon kokoonpanon koettuaan.


Raskauttavaa materiaalia xD



Tähän asuun on valmisteilla vielä villainen, pitkähihainen "perus"mekko, essu, samanlainen mutta pellavainen päällimekko, päähuivi, sukat sekä jokin muu ratkaisu vyöksi, kun Nooran tekemät, yhteen solmimani sukkanauhat.

Kannustan kaikkia kokeilemaan historiallisten asujen valmistusta, jos vähänkään tällainen touhu inspiroi! Älkääkä missään nimessä välittäkö napisevista puritanisteista, joiden mielestä kaiken täytyisi olla vähintään oman maatilan lampaan villasta kudottua ja itse kasvatetulla kasvilla värjättyä tms - jokainen harrastaa tätä omalla tavallaan ja kehittyy omassa tahdissaan - pääasia että on hauskaa :)

Satuitteko käymään millään muinais/keskiaikamarkkinoilla tänä kesänä?

6 kommenttia:

  1. Tuo asukokonaisuus on kyllä niin upea! Nostan hattua kaikille historianelävöitysvaatteita tekeville, koska tosiaan siihen taustatutkimukseenkin saattaa hurahtaa jo reilu tovi. Kauanko sulla meni varsinaiseen valmistukseen aikaa kaiken kaikkiaan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Mä tein tätä asua aina pikkuhiljaa, sitä mukaa kun käsikrampit antoi myöten :p Vaikea sanoa, kauanko tähän olisi mennyt aikaa jos putkessa olis tehnyt, mutta joka tapauksessa leikkasin kappaleet viime vuoden marraskuussa ja viimeinen tikki tuli ommeltua pari viikkoa sitten. Tässä välissä tosin tuli ommeltua yksi keskiaikamekkokin, joka on lähes valmis... Sekavaa yrittää hahmottaa tätä ajankäyttöä xD

      Poista
  2. Ihan mielettömän hieno asu! 😍 Ja todella kauniita maanläheisiä värejä. Ymmärrän täysin, miksi halusit tehdä sen hupun, se on todella viehkeä ja siitä tulee kivan salaperäinen fiilis asuihin. Herää heti ajatus, että olet menossa keskiyöllä metsään tekemään taikoja. 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks ♥ Joo siis nämä värit on kyllä ihan 6/5 tämän hetkiseen mieltymykseen, ja tulevat olemaan varsinkin sitten kun saan koko asun valmiiksi. Mulla meni varmaan kuukausi, että osasin edes päättää mitä värejä tilaan, kun vaihtoehtoja oli aika paljon.

      Olo tuossa hupussa on kyllä juurikin semmoinen, kun kuvailit :D Valmiina hörhöilemään jossain öisessä pusikossa.

      Poista
  3. Upea asukokonaisuus! Käsin ompelussa on kyllä hommaa. Mulla on pari ihan koneella tehtyä ikuisuusprojektia, jospa ne sais joskus valmiiksi. :D Joskus pidettiin kavereiden kanssa ns käsityökerhoja säännöllisesti, se oli hyvä tilaisuus tehdä kaikenlaisia ikuisuusprojekteja, kun oli muitakin tekemässä jotain käsitöitä. Toimii myös etänä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kässäkerhot on loistavia! Mä oon osallistunut toistaiseksi vaan yhteen keskiaikaseuran järjestämään käsityökerhoon etänä, tarkoitus on mennä uudelleen nyt kun on lähikerhojakin. Jotkut "perus"kerhot jossa ommellaan koneella olis kyllä myös tervetulleita
      Ja kiitos :)

      Poista