torstai 17. lokakuuta 2024

Lasten satujen makaaberit alkuperäistarinat

Omassa lapsuudessani mieleen jäävimmät sadut olivat niitä, joissa elämä ei ollut silkkaa ilakointia, vaan ne sisälsivät varoittavia esimerkkejä elämästä paikoin hyvinkin synkkine yksityiskohtineen. Suosikkejani olivat erityisesti Hannu ja Kerttu, jossa noita päätyy uuniin sekä Kolme Pukkia- satu, jossa paha peikko hukkuu jokeen... Kaipa kyseisiä satuja kerrotaan nykyäänkin?

Innostuin vähän tutkimaan vanhoja lasten satuja niiden alkuperäisasussaan.
Osassa näitä tarinoita alkuperäisteoksia on ollut useita, ja niitä on voitu koota aikojen saatossa usean kirjailijan toimesta erilaisiksi kokonaisuuksiksi. Osa teistä saattaa siis tietää lisääkin vaihtoehtoja näille antamilleni satujen versioinneille. Suurin osa näistä alkuperäisstooreista on kirjoitettu 1800-luvun kieppeillä, jotkut aiemminkin.

Lukekaa omalla vastuullanne...


Tuhkimo (Grimm)

Nykyinen: Orpo Tuhkimo elää äitipuolensa ja ilkeiden sisarpuolten piikana. Prinssi pitää juhlat joihin kutsutaan kaikki naimaikäiset naiset, ja Tuhkimo pääsee paikalle haltiakummin avustuksella. Prinssi rakastuu Tuhkimoon, joka kuitenkin pakenee juhlista, jättäen vain lasikengän jälkeensä. Prinssin kiertävällä kengänsovitus-kotikäynnillä kenkä on liian pieni ilkeille sisarpuolille, ja Tuhkimo onnistuu pakenemaan lukittujen ovien takaa tuoden toisen kengän prinssille, and they lived happily ever after!

Alkuperäinen: Ilkeä äitipuoli leikkaa Tuhkimon sisarpuolelta varpaan, jotta jalan saa mahtumaan lasikenkään. Perusteeksi hän latelee, että tulevan prinsessan ei tarvitse käyttää jalkojaan (!). Toiselta sisarpuolelta leikataan nilkka samasta syystä, mutta valheet paljastuvat prinssille. 
Lopuksi ilkeät sisarpuolet ilmestyvät Tuhkimon ja prinssin häihin kuokkimaan, mutta rangaistukseksi kyyhkyset nokkivat heiltä silmät päästä.


Pieni Merenneito (H.C Andersen)

pixabay

Nykyinen tarina: Ariel rakastuu maallikkoprinssiin ja tekee meren noidan kanssa vaihtokaupat: hän saa ihmishahmon, mutta luopuu äänestään. Prinssi rakastuu Arieliin, mutta noita huijaa prinssin itselleen tekeytymällä niin ikään ihmiseksi. Ariel saa lopulta äänensä takaisin rikkomalla noidan taikariipuksen, noita tuhotaan, Ariel jää maan pinnalle ihmisenä ja saa prinssinsä.

Alkuperäinen tarina: Ariel kärsii kovista tuskista muuttuessaan ihmiseksi, ja prinssi menee lopulta naimisiin toisen naisen kanssa. Meren noita kannustaa Arielia tappamaan prinssin, jotta saisi hänen verellään oman lumouksensa murrettua, mutta Ariel päätyy itse heittäytymään kalliolta muuttuen lopullisesti meren kuohuiksi.


Prinsessa Ruusunen (Giambattista Basile)

Nykyinen: Haltiakummit yrittävät pelastaa Pahattaren kiroaman prinsessan piilottamalla hänet metsään. Prinsessa karkaa kuitenkin 16 vuotta täytettyään linnaan, ja kirous toteutuu kun värttinä pistää häntä sormeen. Ruusunen sekä muu linnan väki nukahtaa ja herää vasta, kun vangittu prinssi onnistuu pakenemaan Pahattarelta ja menee herättämään Ruususen suudelmalla.

Alkuperäinen: Prinssi kulkee linnan ohi ja hänen haukkansa lentää nukkuvan Ruususen ikkunasta sisään. Prinssin mentyä hakemaan haukkaansa hän huomaa nukkuvan naisen ja tekee likaiset temput, saattaen prinsessan raskaaksi, kuitenkin edelleen tiedottomassa tilassa. Kaksosten synnyttyä toinen vauvoista imee maidon toivossa vahingossa myrkytettyä sormenpäätä, poistaen täten värttinän myrkyn äitinsä sormesta ja herättäen hänet. 


Pinokkio (C. Collodi)


Nykyinen: Nukentekijä veistää puunuken, joka herää taian seurauksena eloon. Pinokkio ystävystyy isäntänsä sekä Samu-sirkan kanssa, yrittää käydä koulua ja elää kuten oikea poika. Hänen nenänsä myös pitenee, mikäli hän valentelee. Ilkeät kettu ja kissa huijaavat hänet pois koulusta ja hän pelastaa monien kommellusten päätteeksi isähahmonsa valaan vatsasta. 

Alkuperäinen: Pinokkion elämä on hiukan dramaattisempaa: Hän karkailee ja rettelöi, liiskaa mielestään liikaa neuvoja antavan sirkan nuijalla (!), sytyttää mm. molemmat jalkansa lähes karrelle ja joutuu myös hirtetyksi erään kissan sekä ketun toimesta. Lopulta hän pelastaa niin ikään isäntänsä valaan vatsasta.


Lumikki (Grimm)


Nykyinen: Nuori Lumikki elää orpona äitipuolensa hoivissa. Eräänä päivänä kuningattaren peili ilmoittaa Lumikin olevan hänen sijastaan maailman kaunein. Lumikki pakenee kateuden sokaisemaa äitipuoltaan ja hänen lähettämäänsä murhamiestä metsään, mutta metsästäjä kuitenkin säästää Lumikin ja tuo kuningattarelle hämäykseksi sian sydämen. Lumikki ystävystyy seitsemän kääpiön kanssa ja muuttaa heidän luokseen asumaan, mutta paha äitipuoli yhyttää hänet ja onnistuu myrkyttämään hänet omenalla. Prinssi kuitenkin herättää hänet lopuksi suudelmalla.

Alkuperäinen tarina: Paha äitipuoli tekee useita murhayrityksiä, mukaan lukien kuristaminen ja myrkytetty kampa. Vasta myrkkyomena onnistuu, kuten nykyisessä sadussakin.
Eräässä versiossa prinssin suudelman sijasta myrkkyomenan pala on jäänyt Lumikin kurkkuun ja se irtoaa, kun arkun kantajat pudottavat vahingossa arkun :D
Lopussa prinssin ja Lumikin häihin pyrkinyt ilkeä äitipuoli laitetaan tanssimaan tulisilla rautakengillä itsensä hengiltä.


Punahilkka (Grimm, Charles Perrault)

(c) Arto Soini

Nykyinen: Punahilkka lähtee viemään tarvikkeita isoäidilleen, joka on kuitenkin joutunut suden syömäksi. Susi näyttelee Punahilkan isoäitiä, ja syö lopulta myös tytön. Lopuksi Punahilkka ja isoäiti pääsevät ulos suden vatsasta metsästäjän avustuksella, ja he ompelevat suden vatsan takaisin kiinni kivillä täytettynä.

Alkuperäinen: Susi on isoäidin syötyään Punahilkkaa vastassa pimeässä peiton alla näytellen edelleen kyseistä isoäitiä, ja pyytää Punahilkkaa ottamaan vaatteet pois ja liittymään seuraansa petiin. Tyttö tulee tämän jälkeen syödyksi. Tämän tarinan oli ajateltu kehottamaan nimenomaan nuoria tyttöjä ja naisia olemaan varuillaan ja puhumasta vieraille. 


Hannu ja Kerttu (Grimm, Giambattista Basile)


AI

Nykyinen: Vanhemmat ovat hylänneet lapsensa ruokintavarojen puutteessa ja lähettäneet heidät metsään kuolemaan. He kuitenkin löytävät takaisin kotiin, ja sama toistuu. Lapset eivät kuitenkaan löydä takaisin kotiin, mutta löytävät lopulta piparkakuista tehdyn talon, jossa kuitenkin asuu lapsia syövä vanha noita. Vanngitut lapset onnistuvat kuitenkin lopulta tunkemaan mummelin omaan uuniinsa ja pakenemaan.

Alkuperäinen: Lasten äitipuoli vihaa miehensä lapsia sydämensä pohjasta, ja manipuloi miehensä päästäkseen heistä eroon. Lapset joutuvat ajokoirien heitä jahdattua erilleen; kuninkaallinen perhe pelastaa puuhun kiivenneen pojan, kun taas rannalle juossut tyttö joutuu merirosvojen kasvatiksi, joutuen mm. valaan kitaan. Veljen uusi perhe pelastaa lopulta myös tytön. Prinssi löytää lopulta lasten isän ja äitipuolen, joista jälkimmäinen joutuu vieritetyksi alas kukkulalta tynnyrissä, ja kuolee vammoihinsa.


Kultakutri ja kolme karhua (Eleanor Mure, Robert Southey)

pixabay

Nykyinen: Tyttö lähtee metsään seikkailemaan ja löytää tyhjän mökin, jossa on kolme eri kokoista puuroannosta, nojatuolia ja sänkyä. Hän syö puuroista pienimmän annoksen, hengailee pienimmässä nojatuolissaja nukahtaa pienimpään sänkyyn. Karhut palaavat kotiin ja löytävät lapsen pikkukarhun sängystä. Kultakutri herää ja juoksee kotiin.

Alkuperäinen: Kultakutri on eräässä alkuperäistarinassa aikuinen rouvashenkilö, joka ei vahingossa eksy taloon, vaan varmistaa ensin karhujen lähteneen ja menee sitten omin päin sisään. Hän kiroilee sekä sekoilee talossa ja nukahtaa yhden karhun sänkyyn. Yhdessä versiossa Kultakutri pääsee karkuun, toisessa karhut yrittävät mm. polttaa ja hukuttaa hänet rangaistukseksi.


Liisa Ihmemaassa (Lewis Carroll)


Liisa vaeltaa päiväuniltaan kaninkolon kautta surrealistiseen ihmemaahan kohdaten outoja olentoja (mm. kaniinin ja Hullun hatuntekijän), muuttaa useasti kokoaan, käy teekutsuilta, kohtaa herttakuningattaren ja joutuu pulaan, heräten takaisin todellisuuteen juuri ennen kuin kuningattaren päät poikki -komitea on ehtinyt hänen kimppuunsa.

Historia:
Tarina kertoo, että kirjailija Carroll oli psyykkisesti hiukan erikoinen ja ystävystyi erityisesti lasten kanssa elämänsä varrella, jopa siihen asti että sitä pidettiin jo todella outona... Eräästä Alice-nimisestä tytöstä hän piti erityisesti, ja tämä inspiroi häntä kirjoittamaan Alice in Wonderlandin.
 Alkuperäinen tarina ei juuri poikkea nykyisestä Disney-versiosta muutamia yksityiskohtia lukuun ottamatta, mutta kuulemma Carroll on ujuttanut monia oman elämänsä henkilöitä erilaisiin Ihmemaan hahmoihin. Tarinaa on myös pidetty eräänlaisena matkana (nuoren) ihmisen alitajuntaan ja psyykeeseen.


Pocahontas

pixabay

Nykyinen tarina: Englantilaiset tulevat alkuperäisasukkaiden maille kaivamaan kultaa ja valloittamaan maata. Tutkimusretkellä ollut John Smith tutustuu ja rakastuu mm. pesukarhun ja puhuvan puun kanssa elelevään Powhatan-päällikön tyttäreen Pocahontasiin. Englantilaiset ja powhatan-heimo joutuvat taisteluun, jonka päätteeksi Pocahontas pelastaa viime hetkellä John Smithin. Smith joutuu lopulta haavoittuneena lähtemään takaisin Englantiin, mutta lupaa palaavansa Pocahontasin luokse.

Historia:
Tämä (todeksi väitetty ja useassa lähteessä mainittu) historiallinen tarina sijoittuu 1600-luvun alun Virginiaan. Englantilaiset sotilaat hyökkäsivät powhatanien asuinalueelle. Vasta noin 12-vuotias tyttö nimeltään Matoka (joidenkin lähteiden mukaan Amonute) pelasti heimonsa teloitusuhan alla olevan John Smithin. Matoka siepattiin myöhemmin englantilaisten toimesta käännytettäväksi ja "sivistettäväksi". Matoka tapasi myöhemmin vanhempana eri englantilaisen miehen (John Rolfe), josta tuli hänen aviomiehensä - ei siis John Smithista. Tämä avioliitto myös sinetöi rauhan vuosikausiksi powhatanien ja Virginian siirtokunnan välillä.

2 kommenttia:

  1. Näiden satujen taustoilla olevat tarinat ovat mielenkiintoisia ja osa aika hurjiakin. Suomessakin kulki ennen kekri- ja nuuttipukkeja. Kuulemma meillä kotona kävi joku hurja nuuttipukki ennen miun syntymää / kun olin ihan vastasyntynyt, isoveli ja isosisko kertoivat et oli ihan karmivan pelottava pukki. Joku kuvakin siitä pitäisi olla. 😅😊 Itselle tulee ekana mieleen nuuttipukista se Rare Exportsin pukki. 🙈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä tarinoiden taustoja oli kyllä hurjan mielenkiintoista tutkiskella. Toivoisin saavani nämä alkuperäiset, vanhat tarinat vaikkapa kirjan kansien väliin kokoelmaksi!

      Kuulostaa villiltä tuo pukki :D Meillä kävi alkuaikoina vaan "normaali" joulupukki, jolla oli kyllä myös ihan karmea naamari.

      Poista