keskiviikko 13. joulukuuta 2017

13 : "Pukit" ja muut jouluotukset

Nykypäivän jenkkipukki on tullut melko kauas siitä, minkälaisia pukinretaleita ja muita otuksia on ennen vanhaan kylillä juoksennellut, ja joissakin tapauksissa juoksee edelleen.
Listasin muutaman mieleen jääneimmän iltojenne iloksi.

Nuuttipukki


"Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi."

Meille tutumpi joulupukin irvikuva, joka pukeutui käännettyyn turkkiin sekä mahdollisesti sarviin sekä tuohinaamariin. Nuuttipukit (tai Kekripukit) olivat ennen vanhaan pääosin nuoria miehiä, jotka kiersivät talosta taloon vaatimassa ryyppyä ja metelöimässä. Mikäli juomaa ei herunut oli ikävyyksiä tiedossa rettelöinnin ja solvausten muodossa.

Kulkueen miehet saattoivat pukeutua naisiksi ja mahdolliset naiset puolestaan miehiksi. Nuuttipukkien asuihin kuuluivat vanhat takinreuhkat tai nurinkäännetyt turkikset ja karvalakit. Pukkien muina varustuksina olivat esimerkiksi luudat, pamput, kepit ja aisakellot.
Lahjuksia tällä pukilla ei ollut juuri antaa, muuta kun parhaimmillaan jättää rauha taloon. 

Rare Exports -elokuvan ruokottomat ja verenhimoiset pukit/tontut ovat ottaneet esimerkkiä vanhasta kunnon pahispukista. Mielestäni melkeinpä paras kotimainen elokuva, joka on ikänä tehty! :D


Krampus
Krampus on keskieurooppalaisessa kansanperinteessä eräänlainen pukin ja paholaisen risteytys. Hän on sen hyvän pukin (St. Nicholas) pikku apuri, joka on kauhukakaroiden pahin painajainen.
Krampusnacht eli Krapuksen yö sijoittuu joulukuun 5.päivän iltaan, jolloin Krampus saapuu kurittamaan ilkeitä lapsia tunkien heidät säkkiinsä samalla, kun St. Nicholas palkitsee hyvin käyttäytyvät yksilöt.Esimerkiksi Itävallassa lähetellään jouluisin Krampus-kortteja, ja Alppien ympäristössä on järjestetty Pyhän Nikolaoksen päivän aattona ns.Krampuksenjuoksuja, joissa nuoret ovat pukeutuneet kyseiseksi kauhuhahmoksi, ja säikyttelevät lapsia ja aikuisia ketjuin ja kelloin.
Muita nimityksiä tämän kaltaiselle hahmolle eri puolilla ovat esim. Belsnickel tai La Pere Fouettar


Befana
Italian oma "joulupukki" on noita nimeltään Befana, joka pääsiäistyyliin lentää loppiaisen aikaan luudalla jakamassa kilttien lasten sukkiin ja kenkiin herkkuja sekä pieniä lahjuksia. Tuhmat kersat saavat puolestaan jalkineisiinsa pelkkiä hiiliä! Befanallekin on tapana jättää yöllä maistiaisiksi esimerkiksi viiniä ja syötävää.Mari Lwyd -hevonen
Ei varsinaisesti pukki eikä tonttu, mutta karmiva yhtä lailla. Tämä Walesilainen jouluperinne sisältää säkkimäisesti pukeutuneen hahmon, joka kantaa seipäännokassa hevosen pääkalloa. 
Kuten muissakin maissa yleensä nuoret (miehet) kulkevat joukoittain joko pelottaviin tai hienoihin asuihin pukeutuneina ovelta ovelle laulamassa ja ryypyn toivossa, johtohahmonaan kaapuun puettu, koristeltu hevosen kallo.

Vanhan perinteen alkuperästä ja varsinaisesta tarkoituksesta on erimielisyyksiä ensimmäisten merkintöjen ollessa 1800-luvun alusta, mutta sitä on yhtä kaikki pidetty melko pakanallisena. 
Jólasveinar
Eli "joulupojat", Yule Lads, ovat Islannin kansanperinteestä tuttu versio pukille tai tontuille. Tarina kertoo, että Joulupojat ovat eräiden vuortenpeikkojen Grýlan ja Leppalúðin poikia, peikkoja siis itsekin. 
Jólasveinareita kuvailtiin alun perin ilkikurisiksi tai jopa rikollisiksi kujeilijoiksi, joiden oli tapana varastella ihmisiltä ja aikaansaada kaikenlaisia kepposia. (Kannattaa lukea tämä wikipedia-artikkeli, näillä on aika outoja yksilöllisiä kleptomaniataipumuksia.)


Näiden 13 joulupojan seurana esiintyy myös jättimäinen Jólakötturinn eli Joulukissa, jonka kerrotaan syövän lapsia, varsinkin sellaisia jotka eivät ole saaneet uusia, puhtaita vaatteita ennen joulua (how weird is that...)+Joulupukki
En tiedä Joulupukista teidän lapsuudessanne, mutta minua ja veljeäni kyllä uhkailtiin vielä 90-luvun alussa, jotta pukki tuo risuja, mikäli ei käyttäydy ja tontuille pitää olla kiltti :D Ei se niitä risuja koskaan tuonut, mutta noin sata vuotta sitten olisi voinut tuodakin.
Meidän pukistahan oli kuvia jo aiemmassa postausessa. Hehe... 

Nykypäivän pukki taitaa poikkeuksetta olla vain se kiltti naapurin setä jenkkityylisessä asussaan, joka ei turhia nuhtele tai säästele lahjuksissa. 
Tylsää :p 

2 kommenttia:

  1. Taas paljon kaikenlaista itselle uutta. Tuo hevonen on kyllä ihan kohtalaisen creepy. Joulukissa taas lähinnä huvitti :D

    VastaaPoista