perjantai 14. syyskuuta 2012

Magical Animals 1: The owls are not what they seemHei vaan, lukijaiseni. Ajattelin tehdä kiinnostukseni pohjalta tällaisen postaussarjan, jossa käsittelen tiettyjä eläimiä siitä näkökulmasta, minkälaisia uskomuksia, maagisia ominaisuuksia jne niihin on aikojen saatossa liitetty ^^

Kuten tuosta hyvin omaperäisestä otsikosta voi päätellä, tämä aloituspostaus on omistettu ihanille pöllöille.Pöllöt tunnetaan niiden tuimasta katseesta, hyvästä hämäränäöstä, lähes äänettömästä lennosta, huhuilusta sekä pitkälle kääntyilevästä pyöreästä päästä. Se on sopeutunut eri ilmastoihin ja kerrotaan, että se on ollut olemassa aikojen alusta saakka. Sen kuvia on löydetty jo luolamaalauksista.

Pöllö on kautta aikojen ollut mielipiteitä jakava eläin. Niitä on palvottu ja pelätty, ihailtu ja halveksittu, pidetty viisaina ja tyhminä, yhdistetty hyvään ja huonoon säähän, noituuteen ja lääkintätaitoon, jne. Ne ovat edustaneet niin tiedonvaloa ja viisautta, kuin myös pimeyttä ja kuolemaa. 


Pöllön pelottavaan maineeseen on erityisesti vaikuttanut se, että kyseessä on yöeläin, jonka on luultu pelkäävän valoa. Mielikuvaa ovat lietsoneet myös pöllöjen ihmisarkuus, äänetön lento ja aavemainen, huhuileva ääni. Se on ollut ja on monissa kulttuureissa edelleen "kuolleiden lintu", saksaksi kansankielellä Leichenhuhn eli kalmankana. Juuri huhuilun onkin uskottu ennustavan kuolemaa.


Pöllöillä on hyvin vahva maine henkimaailman lintuna, niin hyvässä kuin pahassa. Lintua pidettiin joko noidan apurina ja sanansaattajana tai jopa itse noitana, joka on muuttanut muotoaan. Kreikkalaisenkin mytologian mukaan noita aina halutessaan muuttaa itsensä pöllöksi, ja monissa kielissä pöllö ja noita onkin sama sana.Toisaalta pöllö nähdään myös hyvän hengen lähettiläänä, kätketyn ja piilossa olevana totuuden tietäjänä. Se on todellisuudessa lempeä eläin, joka hyökkää ainoastaan puolustaessaan poikasiaan. Myös sellaiset hyvät ominaisuudet, kuten sopeutuvaisuus, voimankäytön taito, vastaanottavaisuus ja selvänäköisyys on yhdistetty pöllöön.
Meillä Suomessa nimitystä pöllö on jostain syystä käytetty myös kuvaamaan tyhmyyttä. Tästä kertoo myös pöllön kansanomaisempi nimitys hyypiö.

Intiaanit palvoivat pöllöä "yön kotkana" ja heidän mukaansa pöllö on kotoisin idästä, mistä aurinko nousee.
Puolalaisten tarujen mukaan pöllö on yöeläin, koska se on niin kaunis - muut linnut sortaisivat sitä päiväsaikaan kateellisina.

Pohjoismaissa pöllöä on pidetty sekä paholaisen että myös ukkosen jumalan Ukon lintuna.
Tunturipöllö sai ilmestyessään yleensä heti asemiehet peräänsä. Ammuttu pöllö naulattiin rakennuksen seinään tai oven päälle torjumaan salamaniskua, tulipaloa tai painajaista, kotieläinten yöllistä häiritsijää tai muita paholaisia. Tapa lienee ollut peräisin uskomuksesta pöllön hahmossa liikkuvasta Lapin noidasta, tosin jo muinaiset roomalaiset (xD) käyttivät samaa pöllönnaulitsemiskeinoa suojautumiseen.Pöllön maallista ruumista on yritetty hyödyntää lukuisilla muillakin keinoilla. Ihmiset ovat syöneet pöllön silmiä hämäränäkönsä parantamiseksi. Sydämen taas kerrottiin tuovan rahaa, metsästysonnea ja rohkeutta sodassa. Pöllönmunasta ja -sydämestä tehdyllä keitoksella uskottiin olevan parantava vaikutus mm. alkoholismiin, kaatumatautiin ja hinkuyskään.
Venäläiset metsästäjät kantoivat mukanaan pöllön kynsiä, jotta ne auttaisivat kuolintapauksessa heitä kiipeämään Taivaaseen.
Intiassa pöllönlihan on uskottu kiihottavan sukupuoliviettiä, mutta myös tekevän hulluksi. Kun naisen vasemmalle rinnalle asetettiin pöllön sydän, tai pöllön oikea silmä nukkuvan naisen käteen, hänen uskottiin paljastavan kaikki salaisuutensa.

Pöllöjen mahdolliset pahat aikeet voitiin tehdä tyhjiksi esimerkiksi kääntämällä taskut nurin, solmimalla solmu nenäliinaan tai heittämällä suolaa tuleen.


Niin sanottu Minervanpöllö on viisauden ja filosofian perinteinen symboli, joka on lähtöisin kreikan mytologian Athene/Minerva -jumalattaresta, joka siis edustaa mm. tieteitä, taiteita ja tietoa. Hänen sanottiin kantavan mukanaan pöllöä, joka paljasti hänelle kätkettyjä totuuksia. Pöllö saattaa tosin symboloida useampaakin pakanajumalaa tai jumalatarta varsinkin kelttitarustoissa, kuten Blouddueuthia.
Jo filosofit Aristoteles ja Plinius tutkivat pöllöjä. Heidän ajoistaan lähtien ne ovat olleet sekä tiedemiesten että taiteilijoiden suosiossa.

Nykypäivänä pöllöstä voidaan sanoa tulleen jopa tietynlainen muoti-ilmiö. Esimerkiksi koru- ja tatuointimuoti on ottanut pöllön omakseen (sekä esim. Taika -astiasto). Kaupunkipöllöt, kuten Bubi ja Helsingin Forum-huuhkajat ovat edistäneet pöllön myönteistä kuvaa.
Harry Potter -leffat ovat tietysti myös osaltaan lisänneet pöllöjen suosiota. Esimerkiksi Intiassa lapset ovat innostuneet pitämään pöllöjä lemmikkeinä, mikä on luonnollisesti aiheuttanut hieman ongelmia ja pöllökantojen harvenemista...


Pöllö kuuluu omiin suosikkiotuksiini, voitaisiin laskea jopa eräänlaiseksi voimaeläimeksi. Se symboloi minulle nimenomaan viisautta ja onnea. En ole koskaan nähnyt minkäänlaista pöllöä luonnossa, mutta toivon joku päivä hartaasti näkeväni.

Tässäpä aasinsiltana muutama kotoani löytyvä, itselle tärkeä pöllöesine kun niitä nyt on sattunut kertymään!
Edellisissä kuvissakin esiintyvä, isovanhemmiltani jäänyt aito täytetty pöllö, joka on yksi ensimmäisistä lapsuusmuistoistani - suuri tunnearvo siis. Ukki piti tätä telkkarin päällä, meillä se on kirjahyllyssä herättämässä yleistä ihastusta (ja joskus hieman tervettä pelkoa :D) Tän kynnet on ihan julmetun terävät!
Mitä rotua tämä pieni kaveri lieneekään? Jos paikalla on nyt joku ornitologi niin kertoisiko minulle :D
En ole vielä keksinyt tälle nimeä, onko ehdotuksia? (Siis pitäähän tällaisella nyt nimi olla!)


Mummokin on ilmeisesti tykännyt pöllöistä. Tässä hänelle kuulunut hieman yliopistohenkinen patsas, joka painaa kun synti... noihin pieniin kannellisiin rasioihin saa laitettua jotain pientä sisälle, ja tuohon kouruun kyniä tms. 

Pöllökorua metsästin kauan. Ne on olleet monissa paikoissa kauhean isoja, mutta tämä pieni söpöläinen löytyi Cyber Shopista.

 Hopeisen pöllöpentan ostin käytettynä goottikirpusta, pitäis puhdistaa tämä vanhoista energioista kun joutais.

                                                      ...korvikset Bijou Birgittesta

                                                ...ja vihreäsilmäinen pöllösormus Seppälästä.


Tatuointi on ollut jo pitkään suunnitteilla, ja pöllö on yksi vahva suosikki tatskan aiheeksi ^^ En löytänyt ihan semmoista kuvaa kun haluaisin, mutta jotain tämän suuntaista (pienempi ja eri paikkaan tosin)


                                   Tää on tosi hauska, mistähän löytäis moisen neuleohjeen?!

Työn alla seuraavana ovat ainakin sellaiset otukset kuin lepakko, kissa, käärme ja korppi. MYÖS TOIVEITA OTETAAN VASTAAN eli rohkeasti vaan listaamaan miulle sellaisia eläimiä, joista haluat tietää lisää! En siis tee näitä nyt perätysten vaan julkaisen näitä sitä mukaan kun olen saanut kerättyä kattavaa tietoa kustakin elukasta.

Lähteet:
http://www.hymita.com/anneli.htm
W.I.T.C.H -lehti 10/2003 (lol luen witchiä, hajotkaa)
http://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%B6ll%C3%B6t
http://www.tunturisusi.com/tunturipollo/
http://paganwiccan.about.com/od/othermagicspells/a/Legends-And-Lore-Of-Owls.htm
Kuvat googlesta, paitsi nuo omani

--

Translation:
I decided to make a little serie of different kinds of mystical animals. So let's start with one of my favourite creatures, a fascinating owl! ^^ 
(Sorry I have no clue why Blogger changes size of the text like this)...


They say that owls has existed from the beginning of times. It’s as much feared as loved animal all over the world, and every culture can tell different stories about it. Owl is combined sometimes in witchery and black magig, sometimes in wisdom and knowledge, bad  and good omens etc. However, it has a very strong prestige as a bird of the spirit world.
Owl’s hooting is one thing that may raise fear - It's believed that hearing it indicated an imminent death. Owls are also flying and hunting in the night time only. But after all it’s very gentle animal who attacks only to defend its cubs.
Owl is one kind of power animal for me, I’ve always loved it. I don’t see it as a scary animal at all, since it represents wisdom and happiness for me. I’ve never seen an owl in real life (except in zoo) but hopefully I will some day.
In those pictures I introduced some owl-items from my home, the jewellery is mine and that lovely filled owl and statue belonged to my grandparents. 

You can also make a wish now, if you want to read more about some specific animal ;)

18 kommenttia:

 1. Ornitologi-intoilija ilmoittautuu :D.
  Pikaisella arviolla sanoisin tuon pikku kaverin olevan joku varpuspöllö. Suomessa voisi olettaa, että on meidän oma kotoinen varpuspöllömme, mutta väritys näyttää aika vaalealta, mikä voi toki johtua salamastakin. Mitähän mahtaa olla pöllö nauttinut, tuota ilmettä kun katsoo :D.
  Olen muuten suunnitellut ystävälleni pöllö-tatuoinnin.
  Niin ja sekin vielä, että näytät todella kauniilta noissa kuvissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaaa, varpuspöllö! :D Voipi hyvin ollakin. Itsehän olen siis aivan pihalla. Toi väritys on oikeasti vähän tummemman harmaa, mutta mulle jäi kameraan toi "haluan valkoisen goottinaaman" -asetus päälle. Tosin ukki matkusteli ulkomailla jonkun verran, joten voi tosiaan olla myös jokin tuontipöllö.
   Kaveri ei ainakaan ole nauttinut kovin loppuun asti motivoituneen täyttäjän kädenjäljestä, kun tuo ilme on vähän... tulee mieleen vaan sana "stoned".

   Millainen se suunnittelemasi pöllötatska oli sitten?

   Ja kiitos! <3

   Poista
  2. En osaa selittää, joten heitin pöllösen kuvan blogiini niin näet millainen se on :)

   Poista
 2. Oih, todella ihana postaus aihe :) Ja todella mielenkiintoinen! Itse en juuri mitään tiedä pöllöistä, joten tämä avasi omaa tietämystäni todella plajon :) Odotan innolla myös seuraavia eläimiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hii, mukava kuulla! Ajattelin just et kiinnostaakohan tämä ylipäänsä ketään muita kun mua xD Itsekään en tiedä näistä elukoista juuri mitään joten kirjojen ja nettisivujen kaiveleminen sivistää huomattavasti :p

   Poista
 3. Jotenki sulonen postaus! Pöllöt on niin ihania :3 mukavaa luettavaa ja kaunis sie!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit, ja kiitos kohteliaisuudesta <3 Pöllöt on kyllä varsin ihania :D

   Poista
 4. Tosi kiva postaus, pöllöt ovat jotenkin symppiksiä.^^ Kiva oli lukea, ja mie ehottaisin mäyrää lisäksi eläin- postauksiin! :>> Mäyrät ovat ihania <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit lukea! Oukei, lisäämpä mäyrän listaani jos vaikka löytäisin siitä jotain aiheeseen sopivaa tietoa :D Täysin vieras eläin mulle, mutta eihän se vauhtia hidasta.

   Poista
 5. kattelin ensin että miten sulla on oikea pöllö vaan kiltisti sormella istuskelemassa:D Pöllöt on kyllä suloisia ihania ♥
  Hih, mulla on ihan ton tapanen neule, tosin musta ja noi pöllöt on harmaita:> Monkista viime talvena kotiutin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo pöllö on aito mut ei sentään elävä :p Oliskin! Ne on kyllä ihania.
   Ai jaaa, no voihan, olisin itellekin voinut kotiuttaa moisen villapaidan jos olis tiennyt:D

   Poista
 6. Hei,

  Tuo pöllöneule näyttäisi olevan ihan perus palmikoita joihin on liitetty napit silmiksi. Kaarokeyläosalla olevia neuleita löytynee käsityölehdistä, en valitettavasti tiedä ovatko nyt muodissa vai pitääkö mennä kaivelemaan vanhoja numeroita. Lankaliikkeissäkin varmasti osaavat auttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Juu, mäkin ajattelin että varmaan palmikoilla onnistuu kyllä! Pitää kaivella vanhoja käsityölehtiä, onneksi mulla on niitä vinopino ^^ Neuleohjeet vaan tuottaa aina hieman tuskaa, mutta ehkä mä joku päivä innostun kokeilemaan!

   Poista
 7. Tuon kuvan neuleeseen löytyy ohje osoitteesta http://www.ravelry.com/patterns/library/owls-2 (vaatii Ravelryyn liittymisen (ilmainen), jota kyllä suosittelen jos yhtään neulomista harrastaa) ja malli on nimeltään Owls ja sen on tehnyt Kate Davies.

  VastaaPoista
 8. Kokeiles tehä juttu susista ne on pelottavia mutta samalla niin ihania ja mystisiä. Löysin ihan sattumalta blogisi ja nyt olen jo viettänyt aikaa täällä lukien puolisen tuntia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, mukavaa että viihdyt :D Mä varmaan siirrän nämä maagiset eläimet -jutut mun toiseen blogiin http://moonshine-macabre.blogspot.fi , heti kun ehdin taas aloittaa näiden kirjoittamisen - susi on listalla ehdottomasti!

   Poista
 9. mulla on jonkin lainen ohje tuollaiseen pöllökuvioon joka on neulottu... ei ole juuri tuo sama mutta jos kiinnostaa niin ilmoita

  VastaaPoista