perjantai 4. lokakuuta 2019

Kestävät elämäntavat

Näin Greta-gaten alla koen tämän erityisen sopivaksi julkaista tämän luonnoksen, vaikka nämä asiat tulevatkin jo monilla korvista :D En silti suosittele skippaamaan! Kirjoitan tämän myös note to self -hengessä itselleni.

Minähän en ole täydellinen; olen edelleen sekasyöjä (vaikka esim.lihaa syönkin harvoin) ja tarvitsen esim. autoa töihin. Mielestäni aivan kaikki muovi ei ole paholaisen keksintöä, joskin sitä on maailmassa hitosti liikaa.
Suuri osa minua kuitenkin uskoo ja tietää, että pienillä teoilla voi jokainen vaikuttaa - tekosyynä ei pidä käyttää sitä, että en minä kuitenkaan voi mitään tehdä eivätkä tekoni vaikuta. Meillä jokaisella on vastuu, ja valintamme vaikuttavat myös tarjontaan.

Olen iloinen siitä, että ilmastokysymykset tulevat näillä näkymin olemaan tulevaisuudessa melko arkipäivää, ja toivo elää nuorisossa ♥Ajattelin listata pieniä elämänmuutoksia ohjenuoriksi, joita suosittelen kaikille. Monet näistä tavoista ovat hyvin vaivattomia ja jotkut toki sellaisia, että vaativat tottumista ja opettelua, mutta tekee takuuvarmasti sekä sinut että maapallon hiukan onnellisemmaksi ♥ Monet näistä säästävät lopulta myös omaa vaivaasi ja aikaasi, ja vapauttavat energiaa tärkeämpään toimintaan. Ja mikä parasta, säästävät rahojasi.

En ala luettelemaan tänne kaikkea mahdollista arjen ekoilua, mutta listasin alle muutamia omia suosikkejani:


♦ Suunnittele ennen ostamista, vertaile rauhassa ja ota selvää. Älä haksahda ekaan tarjoukseen. Monet yritykset varsinkin nyt trendin vuoksi harrastavat ns. viherpesua, olematta oikeasti kovin ekologisia tuotantotavoiltaan.

♦ Suosi laatua. Esimerkiksi villaa saa myös kierrätettynä ja aleja kannattaa vilkuilla. Hyviin materiaaleihin tottuu yllä yhtä nopeasti, kun halpaan muoviinkin ja se kestää kauemmin tullen näin lopulta halvemmaksi. Kotimainen on myös hyvä vaihtoehto.

♦ Anna aineettomia lahjoja; leffaliput, lahjakortit (esim hieronta tai kurssit), tai voit tarjota omaa apuasi lahjaksi. Ihmiset saavat unohtumattomia kokemuksia, ja se on melkeinpä paras lahja jonka voi antaa!

♦ Vaihda esimerkiksi pesuaineet ekologisempiin - yllättävän monelle vaihtoehdolle löytyy se ystävällisempi vaihtoehto jopa samaan tai halvempaan hintaan. 
Pesuaineita voi myös tehdä itse. Teen esimerkiksi pyykinhuuhteluaineen itse etikasta ja eteerisestä öljystä ja tiedän, että monet tekevät pesuaineetkin.


♦ Hoida vaatteitasi sekä kenkiäsi oikein, sekä korjauta ne roskiin heittämisen sijaan. Samalla tulet tukeneeksi paikallisia yrittäjiä. Eivät kaikki tekstiilit enää ole korjauskelvollisia, mutta monet ovat. Sekin tulee loppupeleissä halvemmaksi, kun jatkuva uuden ostaminen.

♦ Lainaa. Kaikkea ei tarvitse omistaa kaapit turvoksissa. Käytämme lähipiirini kanssa esimerkiksi samaa ikkunanpesuria sekä lainailemme toisiltamme esim. kirjoja ja vaatteita.

♦ Naiset: Suosittelen kuukuppia ♥ Kestositeet ovat myös trendi, jota moni kehuu.

♦ Kierrätä. Esimerkiksi Lushille voi viedä muovipakkaukset takaisin; heidän ei kuulemma ole tarvinnut tästä syystä tehdä uusia muovipakkauksia vuosiin! Monet kaupat ja huoltoasemat ottavat myös pienelektroniikkaa tai ongelmajätettä vastaan, kuten Gigantti.

♦ Kasvata lapsesi ajattelevaksi ja käytöstavat omaavaksi yksilöksi. Siinä vasta ekoteko ;)

♦ Älä luovuta, passivoidu tai lannistu hairahduksista.


Näiden yllä mainittujen lisäksi kierrätän sen mitä taloyhtiössämme voi kierrättää, plus asuntomme on kylmä kun pakastin koska isännöitsijän mielestä +18c on aivan sopiva sisälämpötila eivätkä patterit toimi kun todella kylmässä. Säästäähän se energiaa ja aina voi laittaa päällensä kaiken, mitä kaapista (enää) löytyy :'pTällaisia kysymyksiä on syytä tasaisin väliajoin esittää itselleen: Onko tarve oikeasti sinun, vai onko se syötetty sinulle muualta?  Tarvitsetko todella 4 kappaletta kympillä juuri nyt? Näyttääkö tämä hyvältä lähinnä somessa? Pidänkö siitä vielä vuodenkin päästä? Voisiko shoppailuharrastuksen vaihtaa jonkin uuden taidon opetteluun? Voisinko olla tyytyväinen siihen, mitä minulla jo on?
Onko sinulla omia vinkkejä ja kokemuksia, joita listaan voisi lisätä?


Inspiroivia linkkejä:

https://yksiekoteko.com/blogi/2018/ekotekoja
http://www.luontoliitto.fi/toiminta/kestava-elamantapa
http://www.kulutus.fi/
https://sitoumus2050.fi/elamantavat#/
(psst, esim Varustelekalla on hyviä ja edullisia matskuja myös naisille).


Kuluttaminen ei tee ihmistä onnelliseksi, vaikka mainokset kaikkialla antavatkin niin ymmärtää. Päin vastoin tämänhetkinen kulutusmallimme ruokkii pinnallisuutta ja tyhjyyttä, jotka vievät poispäin aidosta onnesta ja ilosta. Meidän onnentavoittelumme tavaraa hamstraamalla ylläpitää surullista järjestelmää. 

Olemme hyviä keksimään perusteita sille, ettei omia elämäntapoja tarvitsisi muuttaa ekologisemmiksi.

-Luontoliitto.fi

6 kommenttia:

 1. Ihana tämä postaus, paljon hyviä vinkkejä! :) Miusta tuntuu, että jo nyt nuoremmat ovat tiedostavampia kuin aiemmin, juurikin sen takia että tietoa on saatavilla enemmän ja opetuksessa huomioidaan enemmän ympäristönäkökulmia. :) ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Niinpä, hyvään suuntaan ollaan menossa. Monet yrityksetkin ovat luvanneet jo parin viime viikon aikana panostaa esim. muovin ja pakkausjätteen vähentämiseen!

   Poista
 2. Tuossa tulivat melkein kaikki ympäristöä säästävät vinkit. Mulle ei tule mieleen muuta kuin kotimaiset elintarvikkeet, pikamuodin vastustaminen, kiinashoppailun vähentäminen, neliöt suhteessa ruokakunnan jäseniin, tavaranvaihto kavereiden kanssa ja muovitörpäköiden vaihtaminen lasisiin ja alumiinisiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä lisäpointteja :) Moni ei valitettavasti tajua, miten helpon ja halvan kiinatavaran tilaaminen lisää päästöjä - sekä yritysten että kuluttajien toimesta.

   Poista
 3. Mahtavia pointteja! Mua niin surettaa varsinkin se, miten paljon tilataan kaikenlaista kakkaa Kiinasta periaatteella "Jos ei ole hyvä niin heitän roskiin, kun ei se maksanut paljoa mitään". Erityisesti huolestuttaa kaikki ihoa vasten pidettävä tai ruoanlaitossa käytettävä tavara. Moni ei tajua miettiä että esim. Wishiltä tilattu tuote ei välttämättä täytä samoja turvallisuuskriteerejä kuin vaikkapa EU-alueelta ostetut tuotteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut. Niitä juttujahan on ollut, että esimerkiksi kiinasta kosmetiikkaa tilanneet ovat saaneet vakaviakin oireita niistä. Itse en uskaltaisi käyttää mitään kiinameikkejä tai juurikin noita elintarvikkeita!

   Poista