tiistai 10. lokakuuta 2023

10. Pakanalliset syysmessut


Vierailin sunnuntaina Rastilassa pakanallisilla syysmessuilla. Viimeksi kävin vastaavilla muistaakseni 2017, kun ne olivat vielä jossain Kattilahallissa. Kesällä toki Pakanamessut olivat myös Tuskassa aika laajasti edustettuina, ja siellä tuli käytyä pariinkin otteeseen festarien tiimellyksessä. Mutta tässä nyt nämä syksyiset messut pikaesittelyssä.

Ensi näkemältä tuntui, että Hotelli Rantapuisto oli sinänsä ihan hyvä paikka järjestää tällaiset messut koska myyjät pystyvät levittäytymään hyvin laajalle alueelle - mutta ehkä jopa vähän liiankin laajalle. Veikkaan, että en kartasta huolimatta löytänyt edes kaikkia myyjiä hotellin tiloista, koska heidät oli ripoteltu paikoin tosi outoihin nurkkiin, huoneisiin ja kerroksiin pitkin hotellia. Kuulin muiltakin ympäriltäni, että tilat koettiin aika sokkeloisiksi. Löysin itseni mm. harhailemasta jossain hotellin syövereissä, kun hukkasin koko messut yks kaks :D Niissä huoneissa mitkä olivat helposti löydettävissä mahtui kyllä hyvin katsomaan kojuja ja tapaamaan myyjiä.
Yleisesti ottaen atmosfääri oli kuitenkin mukava ja rento, ja tuotteiden näytteilleasettelut erittäin kauniita.



Luennoista kerkisin kuuntelemaan kaksi, ja niitä odotinkin eniten koko tapahtumassa. Ensimmäisenä oli vuorossa luento haamuista. Kyseinen luento oli kiintoisa, vaikka perustuikin lähinnä luennoitsijan omiin kokemuksiin ja kertomuksiin. Olen itse aika avoin tällaisille jutuille eli tämä minua haitannut.


 

Toinen luento käsitteli loitsurituaaleja Suomessa ja Karjalassa, josta kerkisin kuuntelemaan toisen puoliskon. Luennoitsijalla oli aika monipuolinen näkökulma tähän aiheeseen ja se käsittelikin itse loitsujen ja niiden merkitysten lisäksi esimerkiksi niiden harjoittajien mahdollisia ominaisuuksia ja vähemmistökielien sekä -kulttuurien asemaa ja kielellistä vaikutusta loitsurunojen historiassa.

Lisäksi seurasin hetken paneelikeskustelua aiheesta "Miten eri uskomusjärjestelmät eroavat toisistaan".

Käytävillä oli esillä mm. Mirja Marschin kuvataidetta ja Pekka Vihervallin patsasteoksia.




Tunnelmallisin tila oli Chrysaliksen Temppelillä, ja siellä oli mukavan lämmiin vastaanotto. Tällä olemattomalla hämäränäölläni en vaan saanut pelkästään uv-valon kajastuksessa seinillä olevista infoteksteistä ja harjoituksista tolkkua, enkä tunnelman vuoksi kehdannut millään taskulampulla alkaa suhmuroimaan :D Onneksi lisätietoa löytyy tarvittaessa esimerkiksi temppelin nettisivustolta. Heiltä pian julkaistava kirja kiinnostelee kyllä kovasti.




Tällä kertaa en itse ostanut messuilta mitään muuta, kun kahvin, menin ylipäänsä paikalle lähinnä tunnelman takia :) Aika lailla samat myyjäthän näillä festareilla ja tapahtumissa aina pyörii, joten omille silmilleni mitään hirveän uutta rompetta ei tarjolla ollut. Sain kyllä paljon inspiraatiota omiin askarteluihini kaikista näkemistäni tuotteista ja kohtaamistani ihmisistä ♥

2 kommenttia:

  1. Ihana fiilistellä messuja tämän postauksen avulla, kun en ite päässyt paikalle tänä vuonna! Me oltiin siskon kanssa tuolla viime vuonna koko viikonloppu ja tykättiin todella paljon! Oli kiva rauhassa kuunnella luentoja ja kierrellä kojut läpi useampaan kertaan. Kaikkea kivaa sieltä löytyy, erityisesti tykkään fiilistellä käsitöitä ja pakana-aiheista kirjallisuutta. Mutta joo, onhan tuo paikkana vähän sekava, toisaalta kiva että kaikki myyjät eivät ole yhdessä valtavassa hallissa, tämä hotelli on ainakin siihen verrattuna tunnelmallisempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan ensi vuonna tulee olemaan helpompaa itsellekin navigoida tuolla, jos tulee taas mentyä :D sinänsä mahtavaa, että myyjiä ja näytteilleasettajia on niin paljon, etteivät mahdu mihinkään pieneen halliin. Enemmän tilaa yleisöllekin. Ja nuo luennot, työpajat sun muut ei-materiaaliset osiot on myös ainakin itselleni ihan ehdoton vetonaula!

      Poista