perjantai 13. lokakuuta 2023

13. Perjantai

 Hyvää perjantaita :)

Kuten kaikki varmasti tietävät, perjantai 13.pv on perinteisesti mielletty jonkinmoiseksi epäonnen päiväksi. Tälle uskomukselle tuntuu olevan aika monenlaista selitystä, kun historiaa vilkuilee. 

Suositun teorian mukaan numeron 13 pelon alkulähde oli raamatullinen: viimeisellä aterialla oli 12 ruokailijaa. Kolmastoista paikalle saapunut oli Juudas, joka petti Jeesuksen. 

Myös muinaisnorjalaisessa mytologiassa kolmentoista hengen pöytä osoittautui epäonniseksi. Erään myytin mukaan alkuperäiset 12 jumalaa ruokailivat rauhassa keskenään kunnes keppostelun jumala Loki saapui paikalle. Heti kolmannentoista ruokailijan saavuttua alkoi kaaos ja verilöyly.

Ranskaa 1300-luvun alussa hallinnut kuningas Filip Kaunis oli lainannut valtavia summia vaikutusvaltaisilta temppeliritareilta, jotka olivat rikastuneet ristiretkien aikaan Lähi-idässä.
Kuningas ei voinut eikä halunnut maksaa velkaansa vaan päätti mieluummin hankkiutua lopullisesti eroon velko­jistaan.
Perjantaina 13. lokakuuta 1307 Filip antoi pidättää kaikki Rans­kan temppeliritarit väittäen näiden syyllistyneen Lähi-idässä pakanallisten epäjumalien palvontaan. Temppeliherrat poltettiin roviolla.

Populaarikulttuurilla on sormensa tässäkin pelissä, aiheesta on mm. kirjoitettu kirjoja ja tehty elokuvia. 


Fun facts: Lukuun kolmetoista kohdistuvaa pelkoa kutsutaan triskaidekafobiaksi, ja perjantain 13. pelkoa paraskevidekatriafobiaksi. (Näitä oli kiva yrittää lausua).

Itselleni ei ole koskaan tapahtunut mitään ikävää perjantaina 13.päivä, lähinnä päinvastoin kyseiset päivät ovat olleet oikein miellyttäviä. Perjantai on lemppari-viikonpäiväni ja 13 onnennumeroni. 


Nämä kuvat otettiin jo pari vuotta sitten Uutelassa, ja muistin näiden olemassaolon vasta nyt.


Onko teillä erityisiä muistoja ja kokemuksia liittyen perjantai 13. päivään?

4 kommenttia:

  1. Olen aina innoissani perjantai 13., on jotenkin sellainen olo aina että se on onnenpäivä :D kai se on asenteesta sitten kiinni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon niin samaa mieltä, asenne ratkaisee :D Jos on jo aamusta sillä mielellä, että tästä tulee kauhea päivä niin hyvin todennäköisesti siitä tuleekin, ja päinvastoin!

      Poista
  2. Hauska, että satuttiin saman aiheen pariin. :D Ihanan tunnelmallisia kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä vähän veikkasin, että aihe saattaa olla aika lailla sama tän päivän kalenterissa (ja paikoin näissä postauksissa muutenkin) :D Jaksoit kyllä paneutua aiheeseen vähän syvällisemmin, kun minä!

      Poista