torstai 12. lokakuuta 2023

12. Suuri kaiverrustesti!

Sain eräänä päivänä HeVi-osastolla tällaisen päähänpiston miettiessäni, mitä kaikkea voisi kaivertaa Halloweenin hengessä. Tässäpä muutama ostoskoriin päätynyt hedelmä ja vihannes asianmukaisilta ominaisuuksiltaan pistetytettynä!

Paprika, 5/5

Mikäs sen nopeampaa, kun kaivertaa ihan vain paprika. Päihittää helppoudessaan perinteisen kurpitsan. Oransseilla tai keltaisella paprikalla saa ihan ehtaa Halloween-tunnelmaa kurpitsan tavoin ja näistä voi myös tehdä näyttäviä, täytettyjä halloween-paprikoita tarjolle. 


Nauris, 3/5

Naurishan on se alkuperäinen irlantilainen/skottilainen Jack-o-Lantern! Kurpitsaan siirryttiin myöhemmin erään tiedon mukaan siksi, että niitä on "vähän" helpompi kaivertaa...
En edes yrittänyt kaivertaa tätä lyhdyksi, vaan kaiversin naaman nauriin pintaan veitsen ja pienen lusikan avulla. Pisteet autenttisesta tunnelmasta!



Appelsiini, 3/5

Appelsiinia (tai mandariinia/satsumaa/klementtiiniä) ei varsinaisesti kannata lusikalla kaivertaa, vaan käyttää sitruspuristinta, jos löytyy. Tämän jälkeen kuori on joka tapauksessa aika squishy, joten kaiverrus on jokseenkin haastavaa. Tällä halkesi nenä, vaikka miten varovasti yritin leikata :D Ei ehkä ihan vaivan väärti, mutta hätätapauksessa tämäkin onnistuu. Toki lyhdyksi kaivertaminen ei ole pakollista, vaan tällekin voi tehdä pelkän ns. koristekaiverruksen kuoreen.

3 pistettä siitä, että appelsiinin tekstuuri on sisältä tulevan valonlähteen kanssa kyllä hauskan näköinen.



Vesimeloni, 4/5

Vesimelonin kaiversin kesällä, tämä oli eri hyvä "summerween"-koriste.
Perinteisen naaman sijasta tein hämäkäkin, mielestäni tämä onnistui ihan kivasti pikakokeiluksi ja oli myös erittäin helppo ja miellyttävä kaiverrettava.





Ananas, 3/5

Ananaksen kaiversin joskus aikanaan tiki-bileisiin, ja hiljattain kokeilin tätä uudelleen. Kuori on niin ikään aika pehmeä ja hedelmälihan irrrotus semisti haastavaa. Naamaa kaivertaessa voi kyllä helposti noudattaa noiden "ruutujen" linjaa :D
Ananaslyhdyllä tulee vähän väkisinkin vähän sellaista rantabile-tunnelmaa, eli ei ehkä ihan täysin perinteisten halloweenjuhlien henkeä, mutta tämäkin on hauska koriste.





Tomaatti, 2/5

Kokeilin tätä samalla, kun tein täytettyjä pihvitomaatteja. Nämä "lyyhistyvät" aika nopeasti ja olivat hyvin pehmeitä kaiverrettavia, koristelu ei erotu kovin selkeästi. Tuskin kaiverran näitä uudelleen :D

Lopuksi vielä tomaatin kohtalo täyttämisen ja uunin jälkeen... No, sopii Halloweenteemaan!



Kurpitsa, 5/5

Viimeisenä muttei vähäisimpänä ihan perinteinen kurpitsa. Näitähän on eri lajikkeita, mutta perinteisin taitaa olla tämä suuri "halloween-kurpitsa"-nimellä myytävä lajike.
Kurpitsan kaiverrushan osaa olla aika työlästä ja kaiverrettu lopputulos aika lyhytikäinen, mutta en silti voinut olla antamatta täysiä pisteitä hyötysuhteen takia; kurpitsa on komea lyhty. Kaiverretusta sisällöstä saa tehtyä herkullista kurpitsakeittoa tai piirasta, ja vielä siemenet voi paahtaa suolan ja öljyn kanssa.

6 kommenttia:

  1. Upeita luomiuksia! Tuo paprika voisikin korvata hyvin kurpitsan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D Ainakin näitä oli hauska vääntää. Paprika menee näistä itselläkin jatkoon!

      Poista
    2. Kokeilussa tuo paprika. Katsotaan mitä siitä tulee :D

      Poista
    3. Toivottavasti onnistui kivasti!

      Poista
  2. Tämä oli ihan parasta luettavaa ja katseltavaa! <3 Paprikoista ja appelsiinista tuli tosi suloisia ja tomaatin uuninjälkeinen kuva sai mut nauramaan kunnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tämä kaivertelu tuotti viihdykettä myös sinne ruudun toiselle puolelle ♥ :D

      Poista